Tojiro MV Nóż Yanagiba 27 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
To klasyczny nóż o długim, wąskim i cienkim ostrzy w kształcie liścia, jest przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cienkie plastry. Świetnie spisuje się w przygotowywaniu sushi. Najlepiej wykonywać jednostajny ruch do siebie. Yanagiba nie służy do filetowania ryb, ani krojenia ości, jest to model przeznaczony wyłącznie do krojenia miękkiego mięsa. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Naniwa oraz Shapton.
W Japonii przyjęło się, że nowi właściciele ostrzą swoje noże przed pierwszym użyciem, dostosowując je do własnych potrzeb. Nowe noże kataba (single bevel ) nie posiadają wyprowadzonej krawędzi tnącej (koba) oraz uraoshi. Elementy te odpowiadają za odporność noża na wykruszenia oraz jakość cięcia.
Nasza usługa otwarcia noża - honbazuke jest skierowana do osób które nie czują się pewnie w ostrzeniu tego typu noży oraz tych którzy chcą mieć nóż gotowy do pracy po wyjęciu z pudełka - otwarcia Honbazuke w cenie 75 zł, jest dostępna TUTAJ.
Dane techniczne
- Ostrze: stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa
- Rękojeść: owalna, drewno magnoliowe, pierścień z tworzywa
- Twardość: 57-58 HRC
- Długość całkowita: 41,0 cm
- Długość rękojeści: 14,0 cm
- Długość ostrza: 27,0 cm
- Szerokość klingi: 3,6 cm
- Grubość na pięcie: 2,6 mm
- Grubość na środku: 2,5 mm
- Grubość 1 cm od czubka: 1,6 mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny - praworęczny
- Waga: ok. 156 g
Made in Japan
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Stal molibdenowa-wanadowa to wysokiej jakości prosta stal nierdzewna, która cechuje się wytrzymałością, odpornością na zużycie i opornością na korozję. Jest bardzo łatwa w utrzymaniu. Nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Wystarczy dobrze ją umyć i dokładnie wysuszyć, a na pewno będzie nam służyć. Stal molibdenowa-wanadowa jest niezwykle prosta w ostrzeniu. Nie potrzebujemy żadnych specjalistycznych urządzeń, aby stale zachowywały swoją ostrość. Zwykle hartowana jest w granicach skali 56-58 HRC, co sprawia, że jest odporna na wykruszenia.
Skład stali:
Węgiel: 0,74%,
Chrom: 13,45%,
Molibden: 0,18%,
Wanad: 0,12%
O marce Tojiro
Historia marki Tojiro rozpoczęła się w 1955 roku, od stworzenia pierwszego noża do owoców wykonanego ze stali nierdzewnej. W tamtym czasie dominowała stal węglowa, a Tojiro dążyło do rewolucji, aby udowodnić, że stal nierdzewna może charakteryzować się wysoką jakością oraz dużą trwałością.
Dziś Tojiro produkuje noże z jednej z najbardziej cenionych stali VG-10, której receptura została opracowana przez Takefu Special Steel Co. Ltd specjalnie do wysokogatunkowych ostrzy. Stal ta słynie z długiego trzymania ostrości i łatwości ponownego ostrzenia.
Tradycja i nowoczesność
Marka Tojiro łączy tradycyjne techniki japońskich kowali, stosowane od setek lat przy tworzeniu wielowarstwowych ostrzy, z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi. Dzięki temu noże Tojiro charakteryzują się wyjątkową ostrością, trwałością oraz estetyką wykonania. W ofercie znajdują się zarówno europejskie, jak i japońskie kształty ostrzy.
Oferujemy m.in. noże szefa kuchni, idealne do warzyw, ziół, owoców i wędlin. Oryginalne noże japońskie Tojiro harmonijnie łączą japońską tradycję z nowoczesnością. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą.





















