Shigefusa Kasumi Nóż Yanagiba 30 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
To klasyczny nóż o długim, wąskim i cienkim ostrzy w kształcie liścia, jest przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cienkie plastry. Świetnie spisuje się w przygotowywaniu sushi. Najlepiej wykonywać jednostajny ruch do siebie. Yanagiba nie służy do filetowania ryb, ani krojenia ości, jest to model przeznaczony wyłącznie do krojenia miękkiego mięsa.
W Japonii przyjęło się, że nowi właściciele ostrzą swoje noże przed pierwszym użyciem, dostosowując je do własnych potrzeb. Nowe noże kataba (single bevel ) nie posiadają wyprowadzonej krawędzi tnącej (koba) oraz uraoshi. Elementy te odpowiadają za odporność noża na wykruszenia oraz jakość cięcia.
Nasza usługa otwarcia noża - honbazuke jest skierowana do osób które nie czują się pewnie w ostrzeniu tego typu noży oraz tych którzy chcą mieć nóż gotowy do pracy po wyjęciu z pudełka - otwarcia Honbazuke w cenie 75 zł, jest dostępna TUTAJ.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń z rdzewnej stali Uddeholm Swedish okuty żelazem
- Rękojeść: owalna drewno magnolii, pierścień róg bawoli
- Twardość: 61-63 HRC
- Długość całkowita: 45,4 cm
- Długość rękojeści: 14,5 cm
- Długość ostrza: 30,0 cm
- Szerokość klingi: 3,3 cm
- Grubość klingi na pięcie: 4,2 mm
- Grubość klingi na środku: 2,3 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,6 mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny prworęczny
- Waga: ok. 192 g
Made in Japan