Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya
Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya

Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 36 cm + Saya

Kod
4239
Rozmiar

4 899,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Sakimaru to wariant noża Yanagiba to nóż dedykowany profesjonalistom, sushi master zrobi z takiego noża ogromny użytek. Jest to nóż o długim i wąskim ostrzu. Został on stworzony do cięcia surowej ryby na cienkie plastry. Najważniejszą cechą tych noży jest to, że nie służą one do filetowania ryb, ani krojenia ości. Sakimaru Yanagiba została stworzona z myślą krojenia wyłącznie miękkich produktów. Do noża dołączona jest Saya - drewniana pochwa na nóż.

W Japonii przyjęło się, że nowi właściciele ostrzą swoje noże przed pierwszym użyciem, dostosowując je do własnych potrzeb. Nowe noże kataba (single bevel ) nie posiadają wyprowadzonej krawędzi tnącej (koba) oraz uraoshi. Elementy te odpowiadają za odporność noża na wykruszenia oraz jakość cięcia.

Nasza usługa otwarcia noża - honbazuke jest skierowana do osób które nie czują się pewnie w ostrzeniu tego typu noży oraz tych którzy chcą mieć nóż gotowy do pracy po wyjęciu z pudełka - otwarcia Honbazuke w cenie 75 zł, jest dostępna TUTAJ.

O marce:

Firma Sakai Takayuki z dumą podtrzymuje promień owego dziedzictwa przeszłości, funkcjonując nieprzerwanie od 1947 roku. Za najwyższą jakość noży Sakai Takayuki odpowiada zespół najwyższej klasy specjalistów, zarówno kowali jak i mistrzów ostrzenia. Są to osoby z wieloletnim doświadczeniem, doskonale zorientowani w specyfice tradycyjnego rzemiosła. Każdy z nich jest mistrzem w konkretnej dziedzinie, dzięki czemu razem uzupełniają się w dążeniu do perfekcji. Na ich czele stoi Kenji Togashi, postać niezwykła, ten mistrz o wszechstronnych umiejętnościach uczył się fachu od swojego ojca, a dziś przekazuje tę wiedzę – wzbogaconą o własną praktykę – nowym uczniom.

Dane techniczne

  • Ostrze: stal nierdzewna Silver #3 okuta stalą nierdzewną
  • Rękojeść: oktagonalna, drewno wenge, pierścień z bawolego rogu
  • Twardość: 60-61 HRC
  • Długość całkowita: 52,5 cm
  • Długość rękojeści: 16,0 cm
  • Długość ostrza: 36,0 cm
  • Szerokość klingi: 3,6 cm
  • Grubość na pięcie: 4,5 mm
  • Grubość na środku: 3,6 mm
  • Grubość 1 cm od czubka: 2,8 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif jednostronny
  • Waga: ok. 338 g

Made in Japan

Do pobrania
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
HiendkitchenWięcej
Adres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gspr@hiendkitchen.com
Symbol
4239
Kod producenta
4582226371844
Kształt ostrza
Yanagi Sashimi
Marka
Sakai Takayuki
Rodzaj szlifu
Jednostronny Praworęczny
Rodzaj stali
Gingami/Silver#3
Producent
Sakai Takayuki
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Shirogami#3 to japoński typ stali, który jest używany do produkcji noży kuchennych. Jest to wysokiej jakości stal węglowa, która jest charakteryzująca się bardzo wysoką twardością i ostrością. Shirogami#3 jest bardzo trudna do obróbki i wymaga specjalistycznej wiedzy i umiejętności od kowala, ale efektem jest wyjątkowa jakość i trwałość noża.

Stal Shirogami#3 jest bardzo podatna na korozję, dlatego ważne jest regularne konserwowanie i pielęgnacja noża, aby zachować jego wygląd i funkcjonalność. Mimo swojej podatności na korozję, jest bardzo ceniona wśród kucharzy i szefów kuchni za swoje wyjątkowe właściwości tnące.

Skład:

 węgiel: 0,8-0,9%
– mangan: 0,6%
– krzem: 0,1-0,2%
– fosfor: 0,025%
– siarka: 0,004%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Rejon Sakai w Japonii, już od 600 lat stanowi jedno z najważniejszych centrów, w którym powstają japońskie miecze, a także noże, o najwyższej klasie.

Regionalna tradycja stała się prawdziwą inspiracją dla firmy Sakai Takayuki.

Położona w mieście Osaka firma, z dumą kontynuuje to dziedzictwo, tak ważne dla lokalnej społeczności i jej kulturowej tożsamości – piękne ostrza, to chluba regionu Sakai.

Firma Sakai Takayuki z dumą podtrzymuje promień owego dziedzictwa przeszłości, funkcjonując nieprzerwanie od 1947 roku.

Tak jak setki lat temu: samurajskie miecze – katany – stanowiły prawdziwe dzieła sztuki, tak obecnie niezwykłe noże wytwarzane przez tę firmę, mogą konkurować o to samo miano. Niezwykłe unikatowe kształty, a także szeroki wachlarz dostępnych modeli, sprawiają, że w poniższej ofercie ostrzy z prefektury Sakai, każdy znajdzie coś dla siebie.

Za najwyższą jakość noży Sakai Takayuki odpowiada zespół najwyższej klasy specjalistów, zarówno kowali jak i mistrzów ostrzenia. Są to osoby z wieloletnim doświadczeniem, doskonale zorientowani w specyfice tradycyjnego rzemiosła. Każdy z nich jest mistrzem w konkretnej dziedzinie, dzięki czemu razem uzupełniają się w dążeniu do perfekcji. Na ich czele stoi Kenji Togashi, postać niezwykła, ten mistrz o wszechstronnych umiejętnościach uczył się fachu od swojego ojca, a dziś przekazuje tę wiedzę – wzbogaconą o własną praktykę – nowym uczniom. Jednym z najbardziej wyróżniających się adeptów sztuki kowalskiej jest syn Kenjiego – Tatsuo Togashi, ta pokoleniowa ciągłośćzapewnia, że firma Sakai Takayuki może z nadzieją patrzeć w przyszłość – kolejni mistrzowie zadbają o utrzymanie wspaniałej jakości wykonania noży, a także o zachowanie, tak ważnego dziedzictwa przeszłości. Sami rzemieślnicy stanowią prawdziwą chlubę zakładu.

Oprócz wybitnych rzemieślników, firma Sakai przykłada równie baczną uwagę do materiałów wykorzystywanych do produkcji ich noży.

W ofercie możemy znaleźć noże wykonane zarówno ze stali nierdzewnej, jak i węglowej, zależnie od potrzeb odbiorców, a także przeznaczenie konkretnego ostrza. Na szczególną uwagę zasługują takie materiały jak: VG-10, Shirogami czy Silver Stell #3, są to popularne rodzaje stali, gwarantujące najwyższą jakość. Oprócz tego, warstwa wizualna wielu z produktów prezentuje się bardzo interesująco. Ostrza często są zdobione w różny sposób, a rękojeści wykonane ze szlachetnych gatunków drewna, a nawet rogów niektórych zwierząt.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel