Sakai Takayuki Zangetsu Silver#3 Nóż Sakimaru 30 cm + Saya
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Sakimaru to wariant noża Yanagiba to nóż dedykowany profesjonalistom, sushi master zrobi z takiego noża ogromny użytek. Jest to nóż o długim i wąskim ostrzu. Został on stworzony do cięcia surowej ryby na cienkie plastry. Najważniejszą cechą tych noży jest to, że nie służą one do filetowania ryb, ani krojenia ości. Sakimaru Yanagiba została stworzona z myślą krojenia wyłącznie miękkich produktów. Do noża dołączona jest Saya - drewniana pochwa na nóż.
W Japonii przyjęło się, że nowi właściciele ostrzą swoje noże przed pierwszym użyciem, dostosowując je do własnych potrzeb. Nowe noże kataba (single bevel ) nie posiadają wyprowadzonej krawędzi tnącej (koba) oraz uraoshi. Elementy te odpowiadają za odporność noża na wykruszenia oraz jakość cięcia.
Nasza usługa otwarcia noża - honbazuke jest skierowana do osób które nie czują się pewnie w ostrzeniu tego typu noży oraz tych którzy chcą mieć nóż gotowy do pracy po wyjęciu z pudełka - otwarcia Honbazuke w cenie 75 zł, jest dostępna TUTAJ.
O marce:
Firma Sakai Takayuki z dumą podtrzymuje promień owego dziedzictwa przeszłości, funkcjonując nieprzerwanie od 1947 roku. Za najwyższą jakość noży Sakai Takayuki odpowiada zespół najwyższej klasy specjalistów, zarówno kowali jak i mistrzów ostrzenia. Są to osoby z wieloletnim doświadczeniem, doskonale zorientowani w specyfice tradycyjnego rzemiosła. Każdy z nich jest mistrzem w konkretnej dziedzinie, dzięki czemu razem uzupełniają się w dążeniu do perfekcji. Na ich czele stoi Kenji Togashi, postać niezwykła, ten mistrz o wszechstronnych umiejętnościach uczył się fachu od swojego ojca, a dziś przekazuje tę wiedzę – wzbogaconą o własną praktykę – nowym uczniom.
Dane techniczne
- Ostrze: stal nierdzewna Silver #3 okuta stalą nierdzewną
- Rękojeść: oktagonalna, drewno wenge, pierścień z bawolego rogu
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita: 45,4 cm
- Długość rękojeści: 14,9 cm
- Długość ostrza: 30,0 cm
- Szerokość klingi: 3,3 cm
- Grubość na pięcie: 4,0 mm
- Grubość na środku: 3,3 mm
- Grubość 1 cm od czubka: 2,6 mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny
- Waga: ok. 234 g
Made in Japan