Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm

Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm

Kod
HT SHIRASAGI S2 SY33
Producent
Rozmiar

1 699,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Hatsukokoro Shirasagi Shirogami#2 Nóż Sakimaru Yanagiba 33 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Sakimaru to wariant noża Yanagiba to nóż dedykowany profesjonalistom, sushi master zrobi z takiego noża ogromny użytek. Jest to nóż o długim i wąskim ostrzu. Został on stworzony do cięcia surowej ryby na cienkie plastry. Najważniejszą cechą tych noży jest to, że nie służą one do filetowania ryb, ani krojenia ości. Sakimaru Yanagiba została stworzona z myślą krojenia wyłącznie miękkich produktów.

W Japonii przyjęło się, że nowi właściciele ostrzą swoje noże przed pierwszym użyciem, dostosowując je do własnych potrzeb. Nowe noże kataba (single bevel ) nie posiadają wyprowadzonej krawędzi tnącej (koba) oraz uraoshi. Elementy te odpowiadają za odporność noża na wykruszenia oraz jakość cięcia.

Nasza usługa otwarcia noża - honbazuke jest skierowana do osób które nie czują się pewnie w ostrzeniu tego typu noży oraz tych którzy chcą mieć nóż gotowy do pracy po wyjęciu z pudełka - otwarcia Honbazuke w cenie 75 zł, jest dostępna TUTAJ.

Nóż należy do serii Hatsukokoro Shirasagi, słowo "Shirasagi" (白鷺) w japońskim dosłownie oznacza "białą czaplę". Termin "shirasagi" jest specyficznie związany z białym kolorem, co wynika z jego składowych kanji: "shiro" (白) oznacza "biały", a "sagi" (鷺) oznacza "czaplę". I tak dochodzimy do zastosowanej w nożu stali czyli Shirogami#2 o twardości 61-63 HRC potocznie nazywanej white steel. Do stworzenia oktagonalnej rękojeści użyto drewna hebanu, a pierścień zdobi pięknie wykończony bawoli róg. Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Naniwa.

O marce:

Hatsukokoro to gama przeróżnych ręcznie kutych i wykańczanych produktów przez najlepszy kowali z całej Japonii, co skutkuje różnorodnością noży, które odpowiadają na wszystkie potrzeby budżetowe i preferencje użytkowników. Współpraca z kowalami, ostrzycielami, twórcami rękojeści i innymi specjalistami, sprawia że każdy etap produkcji jest perfekcyjny. Dzięki temu, noże te są nie tylko piękne i funkcjonalne, ale również odzwierciedlają głęboką wiedzę i umiejętności rzemieślników.

Produkty te są tworzone przez mistrzów takich jak Yoshikane, Myojin, Yauji oraz wielu innych. Dzięki tak szerokiemu zakresowi współpracy, marka jest w stanie oferować noże, które odpowiadają na różnorodne potrzeby i preferencje, co sprawia, że Hatsukokoro jest ceniona zarówno przez profesjonalistów, jak i amatorów gotowania.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń ze stali rdzewnej Shirogami#2 okuty żelazem
- Rękojeść: oktagonalna drewno heban, pierścień róg bawoli 
- Twardość: 61-63 HRC
- Długość całkowita: 48,2 cm
- Długość rękojeści: 14,7 cm
- Długość ostrza: 33,0 cm
- Szerokość klingi: 4,1 cm
- Grubość klingi na pięcie: 4,9 mm
- Grubość klingi na środku: 3,5 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 3,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny praworęczny
- Waga: ok. 333 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
HT SHIRASAGI S2 SY33
Producent
Hatsukokoro
Rodzaj szlifu
Jednostronny Praworęczny
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Rodzaj stali
Shirogami (#1,#2,#3)
Długość ostrza
25 - 33 cm
Kształt ostrza
Yanagi Sashimi

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.

Skład stali Shirogami:

- Węgiel: 1,05-1,15%

- Mangan: 0,20-0,30%

- Fosfor: 0,025%

- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel