Zestaw Starter Nóż szefa kuchni G-2 + G-91 | Global
Opis produktu:
Przestawiamy japoński zestaw w którego skład w chodzi Nóż szefa kuchni Global G-2 oraz ostrzałka Global G-91, jest to doskonały wybór dla ludzi zaczynających swoją przygodę w kuchni, nóż szefa kuchni jest przeznaczony do większości prac kuchennych, także krojenia warzyw lub owoców, w tym też do usuwania z nich pestek czy gniazd. Wysokiej jakości nóż szefa stanowi podstawowy element w każdej kolekcji kuchennych noży. Ostrze doskonale wyprofilowane pozwala błyskawicznie i schludnie pokroić większe produkty, nie uszkadzając przy tym delikatnych składników. Dodatkowo ostrzałka pozwala, kilkoma prostymi ruchami przywrócić wysoką ostrość noża. Woda przyśpiesza proces ostrzenia, a fabryczne otwory pomagają naostrzyć nóż pod odpowiednim kątem. Gumowany uchwyt I podstawa mają właściwości antypoślizgowe. Instytut badawczy CATRA – czołowy autorytet w technikach ostrzenia, przetestował i zaaprobował ostrzałki MinoSharp.
Grawerowany zestaw to świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Taki prezent to doskonała personalizacja produktów, gdzie grawer będzie przypominał obdarowanej osobie o najbliższej osobie czy ciekawym wspomnieniu z życia.
Dane techniczne noża:
- Ostrze: Stal nierdzewna CROMOVA 18
- Rękojeść: stalowa wypełniona piaskiem
- Twardość ostrza: 56-58 HRC
- Długość całkowita: 32,5 cm
- Długość ostrza: 20 cm
- Szerokość klingi: 4,1 cm
- Grubość klingi: 2 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 166 g
Dane techniczne ostrzałki:
- Białe koło: GRUBE ziarno
- Różowe koło: ŚREDNIE ziarno
- Długość: 24 cm
- Długość rączki: 14 cm
- Wysokość: 5,8 cm
- Szerokość: 8 cm
Konserwacja noży kuchennych
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal CROMOVA 18 opracowana i stosowana tylko przez firmę Global. Stworzyli stal, która zarówno nie sprawi trudności z ostrzeniem. Utrzyma ostrość bardzo długo jak na swoją twardość 56-58 HRC. Jest też odporna na złamania czy wykruszenia. Jej mocną stroną jest odporność na rdzę. Jest odporna nie tylko na wilgoć, ale i kwasy. Nie bez powodu była jedną z pierwszych, która udowodniła użytkownikom, że stale nierdzewne też mogą być świetnym materiałem na noże, choć stosowana jest również w bogatej kolekcji akcesoriów takich jak szpatuły, pęsety czy nawet sztućce. Mimo to na tą stal trzeba spojrzeć jednak szerzej, nie jest ona stosowana jedynie na ostrza i przybory, ale również na rękojeści, a to zmienia bardzo wiele. Nóż o takiej konstrukcji jest niezwykle trwały i wytrzymały, a także bardzo higieniczny. Rękojeść taka nie wchłania wilgoci czy bakterii, dlatego Globale spotkamy bardzo często w gastronomii.
Skład stali:
Węgiel: 0.75 – 1.05 %
Chrom: 17.30 %
Molibden: 1.12 %
Wolfram: 0.14 %
Wanad: 0.14 %
Nikiel: 0.18 %
Mangan: 0.40 %
Krzem: 0.48 %
Miedź: 0.0235 %
Fosfor: 0.026 - 0.040 %
Siarka: 0.004 – 0.035 %
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.