[ZESTAW 10] Pierwszy nóż i kurs nauki ostrzenia
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
[ZESTAW 10] Pierwszy nóż i kurs nauki ostrzenia
Nóż Santoku, będzie idealnym wyborem dla osoby, której kuchnia opiera się głównie na warzywach i owocach. Szeroka klinga jest idealna do przenoszenia pokrojonych produktów, jak również np. do rozgniata czosnku. W zestawie znajduje się również voucher na kurs akademii ostrzenia, gdzie obdarowana osoba pozna prawidłowe zasady ostrzenia noży. Kurs prowadzony w naszym sklepie stacjonarnym w Warszawie.
Dodatkowo noż zostanie spersonalizowany o krótki grawer laserowy, do konserwacji świetnie sprawdzi się nasza dedykowana ściereczka, która nie pozostawia smug na ostrzu. Całość można zapakować w naszą elegancką torbą prezentową, wykonaną z twardej tektury.
Regularna cena zestawu to 622,99 zł
Co wchodzi w skład zestawu?
- Tojiro Basic VG-10 Nóż Santoku 16,5 cm
- Grupowy Kurs ostrzenia noży Akademia Ostrzenia [TERMINY DO WYBORU]
- Usługa - Grawer laserowy Inicjały do 4 znaków
- Dedykowana ściereczka do noży 43 x 29 cm
- Torba prezentowa
- Certyfikat autentyczności
Wytyczne dotyczące graweru:
1. Zapoznaj się z możliwymi czcionkami i miejscami na grawer.
2. Podaj swoje uwagi treść graweru (wybranej czcionce oraz miejscu) w uwagach do zamówienia podczas finalizacji zamówienia. (np. Grawer: K&M czcionka: M1, miejsce nr. 1).
3. Zapłać za zakup, po kilku godzinach należy jedynie potwierdzić otrzymany projekt od naszego grafika.
5. Gotowe nóż został przekazany do grawerowania i już wkrótce zostanie wysłany!
Grawerowany nóż to świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Taki prezent to doskonała personalizacja produktów, gdzie grawer będzie przypominał obdarowanej osobie o najbliższej osobie czy ciekawym wspomnieniu z życia.
Jak grawerujemy? Poniżej znajdują się przykładowe czcionki oraz miejsca na grawer
Maksymalna długość grawery to 4 znaki. W przypadku własnego projektu potrzebny nam jest plik w krzywych (format eps. ai. Itp.). Sam proces grawerowania zajmuje jeden do 2 dni roboczych. Przykładowo przy złożeniu zamówienia w poniedziałek rano i akceptacji projektu tego samego dnia. Nóż w większości przypadków może zostać dostarczony do Państwa w czwartek.
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.
Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.
Skład stali:
- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki