Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm

Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm

Kod
ZVX-170NAWGBQ
Producent
Rozmiar

1 478,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Yu Kurosaki VG-XEOS Turkus Nóż Nakiri 17 cm

Przeznaczony do cięcia warzyw i ziół, prostokątna klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych składników. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: ręcznie kuta stal nierdzewna - rdzeń VG-XEOS
- Rękojeść: drewno wenge wstawki turkus
- Twardość: 61-62 HRC
- Długość całkowita: 31,0 cm
- Długość ostrza: 17,0 cm
- Szerokość klingi: 5,1 cm
- Grubość klingi: 2,1 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 155 g

Do pobrania
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
Importer - Hiendkitchen Adam WolnyWięcej
Adres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gpsr@hiendkitchen.com
Symbol
ZVX-170NAWGBQ
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal nierdzewna
Producent
Yu Kurosaki
Rodzaj stali
VG (1,2,5,10,XEOS)
Długość ostrza
16 - 19 cm
Kształt ostrza
Nakiri/Warzywa i owoce
Stal
VG-XEOSWięcej

VG-XEOS to nowoczesna stal opracowana przez Takefu Special Steel Co., mająca na celu połączenie wysokiej odporności na korozję z dużą twardością, co wcześniej było trudne do osiągnięcia. Dzięki specjalnej metodzie topienia uzyskano drobną mikrostrukturę, która znacząco poprawia odporność na zużycie, wytrzymałość oraz właściwości hartowania.

W porównaniu do VG-10, VG-XEOS charakteryzuje się znacznie wyższą odpornością na korozję, przy jednoczesnym zachowaniu porównywalnej retencji krawędzi tnącej. Chociaż dokładny skład chemiczny VG-XEOS nie został ujawniony, dostępne informacje sugerują, że stal ta została zaprojektowana z myślą o lepszej odporności na rdzewienie i wyższej twardości w porównaniu do VG-10.

Konserwacja
Stal nierdzewnaWięcej

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Yu Kurosaki urodził się w 1979 r. w Echizen prefekturze Fukui, to utalentowany kowal

Słynący w Japonii z produkcji unikatowych noży kuchennych. Znakomity design oraz stosowana w nożach stal tworzy świetne połączenie. Jego noże są tworzone z ogromną pasją i miłością, przez co każdy nóż to niemal dzieło sztuki.

Mistrz Yu Kurosaki pracuje w Takefu Village w której noże wykuwają takie osoby jak Katsushige Anryu czy Hideo Kitaoka. Praktykował u mistrza Hiroshi Kato gdzie poznawał tajniki kowalstwa. W 2002 roku rozpoczął pracę w fabryce Kanehiro Uchi Hamono, produkcje własnych noży rozpoczął po 12 latach treningu.

W 2014 roku Yu Kurosaki założył swoją własną kuźnię "Kurosaki Blacksmith".

Kilka lat później został certyfikowany jako "Traditional Craftmen". Jak wielu japońskich kowali początkowo nie wiązał z tym zawodem swojej przyszłości. Wykuwa on noże z takich stali jak Super Aogami, R-2, VG-10 czy SRS-13.

Serie noży Yu Kurosaki:

Shizuku Aogami Super: Noże kuchenne wykonane ze stali Aogami Super o twardości 63-64 HRC, z rękojeścią z drewna różanego, ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Shizuku R-2: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej R-2 o twardości 63 HRC +/-1, dodatkowo na klindze zastosowano charakterystyczne młotkowanie.

Fujin VG-10 Damascus: Seria Fujin to noże kuchenne wykonane z nierdzewnej stali VG-10 o twardości 60 HRC +/- 1, okute 33 warstawami stali nierdzewnej, wyposażone w oktagonalną rękojeść z drewna różanego ze skuwką z palisandru. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

SRS-13 Turquoise: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej SRS-13 o twardości 64 HRC +/-1, okute 21 warstwami stali, z rękojeścią z naturalnego minerału turkusu. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel