Noże kuchenne dostępne od ręki
  • Home
  • Marki noży
    • Bisbell
    • Bunmei
    • Gihei
    • Global
    • Fujiwara
    • Hattori
    • Hideo Kitaoka
    • Hinokuni
    • Hinoura
    • Ittetsu
    • Kajiwara
    • Kanetsugu
    • Kanetsune
    • Katsushige Anryu
    • Katsuto Tanaka
    • Kenshiro Hatono
    • Kobayashi
    • Kunio Ishikawa
    • Kunio Masutani
    • Kyohei
    • Makoto Kurosaki
    • Masakage
    • Masahiro
    • Masanobu Okada
    • Matoshiku
    • Mcusta
    • Misuzu Hamono
    • Miyabi
    • Motokyuuichi
    • Nagomi
    • Naoki Mazaki
    • Nishida
    • Ryusen Hamono
    • Sakai Kanechika
    • Satake Cutlery Mfg
    • Shigeki Tanaka
    • Shiro Kamo
    • Sukenari
    • Tadafusa
    • Takeshi Saji
    • Takeo Murata
    • Tamahagane
    • Terakazu Takamura
    • Traditional Tamahagane Honoyaki
    • Tojiro
    • Tsunehisa
    • Yoshimi Kato
    • Yoshimune
    • Yu Kurosaki
    • Zakuri
  • Noże kuchenne
    • Limited
    • Noże wg. zastosowań
    • Noże ręcznie kute
    • Noże ze stali damasceńskiej
    • Kształty noży
    • Zestawy
  • EDC
    • Higonokami
    • Foldery
    • Noże outdoorowe
    • Kiridashi
  • Ostrzenie
    • Kamienie do ostrzenia
    • Musaki do noży
    • Ostrzałki rolowane
    • Akcesoria do ostrzenia
  • Akcesoria
    • Deski Asahi
    • Deski do krojenia
    • Bloki na noże
    • Torby na noże
    • Listwy magnetyczne
    • Ochraniacze na ostrza
    • Rękojeści do noży
    • Akcesoria do ryb
    • Akcesoria kuchenne
    • Tarki japońskie
    • Węgiel drzewny
    • Nożyczki Nigiri Basami
    • Obcinacze do paznokci
    • Olejki
    • Nożyczki do włosów
    • Grille
  • Akademia ostrzenia
  • Nowości
Twój koszyk jest pusty
    Zaloguj
    Nie masz jeszcze konta?
    Załóż konto
    Polska
    • Polska
    • Angielska
  • Polska
    • Polska
    • Angielska
  1. Start
  2. Marki noży
  3. Yu Kurosaki
  4. Yu Kurosaki Shizuku ..
  • Yu Kurosaki Shizuku Aogami Nóż Szefa kuchni 24 cm

Yu Kurosaki Shizuku Aogami Nóż Szefa kuchni 24 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: ZA-240CH
  • Kod producenta:
  • Dostępność: Niedostępny Niedostępny

  • Historia ceny
  • 1 529,00 zł / szt.
  • szt.
    Niedostępny

Zamówienia złożone do godziny 12.00 (Paczkomaty) 15.00 (DPD) wysyłamy tego samego dnia. Darmowa dostawa przy zamówieniach powyżej 300 zł.

  • Dostawa nawet w 24h
  • Gwarancja Przez 2 lata
  • Zwrot Do 14 dni

Ciesz się swoimi zamówionymi produktami nawet następnego dnia.

Każdy produkt objęty jest 2-letnią gwarancją

W ciągu 14 dni możesz zwrócić towar w nienaruszonym stanie.

P
Patryk

Mam dylemat, jak trafnie opisać ten nóż... Spełnia oczekiwania. Ostrze tnie agresywnie, ale z szacunkiem, trzymanie ostrości to bajka, wygląda o wiele lepiej, niż na zdjęciach, wykonany jest perfekcyjne. Tnie z szacunkiem - rozumiem to przez gładkie przejście przez materiał przecinany, bez żadnych oporów, mikrozacięć, zatrzymań. Wyobrażam to sobie tak, jakby ostrze się uśmiechało i z każdym pokonywanym milimetrem cicho mówiło "Ty, ale weź się postaraj i krój szybciej, więcej, ostrzej!". Jest w użyciu jak topowe Ferrari, używane do miejskiej jazdy. Rozumiem przez to, że ciężko wykorzystać w pełni jego potencjał, nie krojąc jednorazowo mniej niż ~20kg produktów. Co nie znaczy, że nie warto kroić nim mniejszej ilości jedzenia. Po prostu - nie zdążę poczuć jakiegokolwiek zmęczenia krojeniem. Za to frajdę mam ogromną z jego używania. Już wiem, jak zobrazować przyjemność z pracy tym nożem: Już wcześniej miałem noże, o których mówi się "porządne", chwalone przez znajomych (w większości takie za ~400zł). Dotąd cięły dobrze, ale odkąd mam Yu Kurosaki - przestały ciąć. No po prostu nie tną. Oczywiście porównując do Shizuku z Aogami Super ;-) Różnica jest ogromna. Na tyle duża, że moim zdaniem to trzeba poczuć - słowa to za mało, by ją opisać. Nie należy się go bać albo wstrzymywać przed zakupem z powodu stali rdzewnej - stale węglowe są bardzo wdzięczne w obyciu. Ten konkretny nóż pięknie pokrywa się niebieskawą patyną na ostrzu (rdzeń jest okuty w nierdzewnym laminacie). Bardzo gorąco zachęcam do zdobycia wiedzy na temat dbania o ostrze ze stali rdzewnej przed jej zakupem, najpóźniej - przed pierwszym użyciem. Ja mam to szczęście, że to nie pierwszy taki nóż, jaki posiadam. To jeden z najlepszych zakupów mojego życia. Jak zauważyłem, ludzie urzędujący w kuchni bardzo często lekceważą sobie wagę posiadania porządnych narzędzi. Ja z kolei, znając już różnicę między nożami za 20/100/400 a 1500zł, nie chcę już nigdy więcej w życiu zejść na niższy pułap, niż ręcznie kuta węglówka z Japonii (nierdzewne też mogą być, byleby ręcznie kute). Co więcej - żałuję, że od razu go nie kupiłem, jako jednej z pierwszych rzeczy na wyposażenie swojej kuchni. Jest aż tak dobrym narzędziem. Pozdrawiam!

Yu Kurosaki Shizuku Aogami Nóż Szefa kuchni 24 cm

Opis produktu:

Przedstawiamy tradycyjny ręcznie kuty nóż kuchenny wykonany przez mistrza Yu Kurosaki, to wielozadaniowe narzędzie każdego szefa kuchni, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od siekania warzyw po porcjowanie mięsa. Nóż Szefa kuchni to jeden z niezbędników, każdej kuchni, a długość 24 cm jest optymalna i odpowiednio wyprofilowana gwarantując użytkownikowi komfort i swobodę ruchu w codziennym użytkowaniu.

Noże mistrza Yu Kurosaki, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal rdzewna Super Aogami
- Rękojeść: drewno różane pierścień z czarnego pakera
- Twardość: 63-65 HRC
- Długość całkowita: 39,8 cm
- Długość ostrza: 24,0 cm
- Szerokość klingi: 5,1 cm
- Grubość klingi: 2,7 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 182 g

Konserwacja noży kuchennych

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal Super Aogami

Super Aogami (super blue) to stal węglowa specjalnie opracowana do specjalistycznych noży i narzędzi, powstaje poprzez wzbogacenie stali Aogami molibdenem i wanadem. Jest to jedna z najbardziej pożądanych stali w japońskich nożach kuchennych. Przy odpowiedniej obróbce to rewelacyjna stal, która bardzo długo utrzymuje ostrość, a jednocześnie łatwo się ostrzy. Bez wątpienia ma najdłuższe trzymanie ostrości wśród całej grupy stali z huty Hitachi. Najbardziej znani japońscy twórcy używający tej stali Takeshi Saji, Moritaka i Takeda. Zwykle hartuje się ją w przedziale 63-65 HRC. Stal ta jednak jest bardzo rdzewna i należy poświecić trochę czasu na jej pielęgnacje oraz nie zostawiać wilgotnego noża by nie pokrył się patyną lub rdzą. Niektórzy spośród japońskich mistrzów z tego powodu stosują ją jako rdzeń w nożach laminowanych płazami ze stali nierdzewnych bądź damastu. Dzięki laminowaniu płazami ze stali węglowych niwelujemy efekt przyklejania się plastrów krojonych produktów do płazów noża.

Skład:

- węgiel: 1,40 - 1,50%

- wolfram: 2,00 - 2,50%

- wanad: 0,30 - 0,50%

- chrom: 0,30 - 0,50%

- molibden: 0,30 - 0,50%

- mangan: 0,20 -0. 30%

- fosfor: 0,025%

- siarka: 0,004%

- krzem: 0,10 - 0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

  • Opis
  • Konserwacja
  • Specyfikacja stali
  • Warunki gwarancyjne
P
Patryk

Mam dylemat, jak trafnie opisać ten nóż... Spełnia oczekiwania. Ostrze tnie agresywnie, ale z szacunkiem, trzymanie ostrości to bajka, wygląda o wiele lepiej, niż na zdjęciach, wykonany jest perfekcyjne. Tnie z szacunkiem - rozumiem to przez gładkie przejście przez materiał przecinany, bez żadnych oporów, mikrozacięć, zatrzymań. Wyobrażam to sobie tak, jakby ostrze się uśmiechało i z każdym pokonywanym milimetrem cicho mówiło "Ty, ale weź się postaraj i krój szybciej, więcej, ostrzej!". Jest w użyciu jak topowe Ferrari, używane do miejskiej jazdy. Rozumiem przez to, że ciężko wykorzystać w pełni jego potencjał, nie krojąc jednorazowo mniej niż ~20kg produktów. Co nie znaczy, że nie warto kroić nim mniejszej ilości jedzenia. Po prostu - nie zdążę poczuć jakiegokolwiek zmęczenia krojeniem. Za to frajdę mam ogromną z jego używania. Już wiem, jak zobrazować przyjemność z pracy tym nożem: Już wcześniej miałem noże, o których mówi się "porządne", chwalone przez znajomych (w większości takie za ~400zł). Dotąd cięły dobrze, ale odkąd mam Yu Kurosaki - przestały ciąć. No po prostu nie tną. Oczywiście porównując do Shizuku z Aogami Super ;-) Różnica jest ogromna. Na tyle duża, że moim zdaniem to trzeba poczuć - słowa to za mało, by ją opisać. Nie należy się go bać albo wstrzymywać przed zakupem z powodu stali rdzewnej - stale węglowe są bardzo wdzięczne w obyciu. Ten konkretny nóż pięknie pokrywa się niebieskawą patyną na ostrzu (rdzeń jest okuty w nierdzewnym laminacie). Bardzo gorąco zachęcam do zdobycia wiedzy na temat dbania o ostrze ze stali rdzewnej przed jej zakupem, najpóźniej - przed pierwszym użyciem. Ja mam to szczęście, że to nie pierwszy taki nóż, jaki posiadam. To jeden z najlepszych zakupów mojego życia. Jak zauważyłem, ludzie urzędujący w kuchni bardzo często lekceważą sobie wagę posiadania porządnych narzędzi. Ja z kolei, znając już różnicę między nożami za 20/100/400 a 1500zł, nie chcę już nigdy więcej w życiu zejść na niższy pułap, niż ręcznie kuta węglówka z Japonii (nierdzewne też mogą być, byleby ręcznie kute). Co więcej - żałuję, że od razu go nie kupiłem, jako jednej z pierwszych rzeczy na wyposażenie swojej kuchni. Jest aż tak dobrym narzędziem. Pozdrawiam!

  • Polecamy produkty
Informacje
O firmie Kontakt Sklep stacjonarny Zamówienia telefoniczne Katalog PDF do pobrania Formularze
Zakupy
Regulamin Polityka prywatności Koszty i sposoby dostawy Sposoby płatności Odstąpienie od umowy Regulamin karty podarunkowej
O Nożach
Noże kuchenne - co wybrać Japońskie rodzaje stali Typy noży japońskich Rodzaje japońskich noży kuchennych Nóż szefa kuchni jaki wybrać? Noże kuchenne Ranking - najlepsze noże japońskie
Ostrzenie
Serwis ostrzenie noży kuchennych Akademia Ostrzenia
Kontakt
Dołącz do naszego klubu.

Dołącz do naszego klubu i otrzymuj informacje o dostawach oraz promocjach.

Dołącz
Sklep internetowy SOTE