Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm

Yu Kurosaki Rainbow Color VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm

Kod
ZVCD-210CHR
Producent
Rozmiar

1 799,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Ręcznie kuty nóż kuchenny wykonany przez mistrza Yu Kurosaki, to wielozadaniowe narzędzie każdego szefa kuchni, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od siekania warzyw po porcjowanie mięsa. Nóż Szefa kuchni to jeden z niezbędników, każdej kuchni, a długość 21 cm jest optymalna i odpowiednio wyprofilowana gwarantując użytkownikowi komfort i swobodę ruchu w codziennym użytkowaniu.

Noże mistrza Yu Kurosaki, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal nierdzewna rdzeń VG-10
- Rękojeść: drewno różane
- Twardość: 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 36,0 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 4,6 cm
- Grubość klingi: 1,9 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 130 g

Do pobrania
Symbol
ZVCD-210CHR
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Kształt ostrza
Gyuto/Szefa kuchni
Typ stali
Stal nierdzewna
Producent
Yu Kurosaki
Rodzaj stali
VG (1,2,5,10,XEOS)
Długość ostrza
20 - 24 cm

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Yu Kurosaki urodził się w 1979 r. w Echizen prefekturze Fukui, to utalentowany kowal

Słynący w Japonii z produkcji unikatowych noży kuchennych. Znakomity design oraz stosowana w nożach stal tworzy świetne połączenie. Jego noże są tworzone z ogromną pasją i miłością, przez co każdy nóż to niemal dzieło sztuki.

Mistrz Yu Kurosaki pracuje w Takefu Village w której noże wykuwają takie osoby jak Katsushige Anryu czy Hideo Kitaoka. Praktykował u mistrza Hiroshi Kato gdzie poznawał tajniki kowalstwa. W 2002 roku rozpoczął pracę w fabryce Kanehiro Uchi Hamono, produkcje własnych noży rozpoczął po 12 latach treningu.

W 2014 roku Yu Kurosaki założył swoją własną kuźnię "Kurosaki Blacksmith".

Kilka lat później został certyfikowany jako "Traditional Craftmen". Jak wielu japońskich kowali początkowo nie wiązał z tym zawodem swojej przyszłości. Wykuwa on noże z takich stali jak Super Aogami, R-2, VG-10 czy SRS-13.

Serie noży Yu Kurosaki:

Shizuku Aogami Super: Noże kuchenne wykonane ze stali Aogami Super o twardości 63-64 HRC, z rękojeścią z drewna różanego, ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Shizuku R-2: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej R-2 o twardości 63 HRC +/-1, dodatkowo na klindze zastosowano charakterystyczne młotkowanie.

Fujin VG-10 Damascus: Seria Fujin to noże kuchenne wykonane z nierdzewnej stali VG-10 o twardości 60 HRC +/- 1, okute 33 warstawami stali nierdzewnej, wyposażone w oktagonalną rękojeść z drewna różanego ze skuwką z palisandru. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

SRS-13 Turquoise: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej SRS-13 o twardości 64 HRC +/-1, okute 21 warstwami stali, z rękojeścią z naturalnego minerału turkusu. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel