Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm

Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm

Kod
KOKUSEN BRASS S165
Producent
Rozmiar

1 189,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Yu Kurosaki Kokusen Brass Aogami Super/SS Nóż Santoku 17 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie!

Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.

Mosiądz, z czasem, zaczyna się naturalnie zmieniać – ciemnieje, lekko matowieje, łapie swoją patynę. Dla wielu to właśnie w tym cały urok – żadna sztuczna powłoka, tylko metal, który dojrzewa razem z nożem. Z biegiem lat każdy egzemplarz staje się unikatem – nośnikiem historii, śladów użytkowania i codziennej pracy. Jeśli lubisz rzeczy z duszą, które pięknie się starzeją i nie boją się kilku rys – ta rękojeść zdecydowanie Cię nie zawiedzie.

O marce:

Yu Kurosaki, urodzony w 1979 roku w Echizen, prefekturze Fukui, jest utalentowanym kowalem, znanym w Japonii z produkcji unikatowych noży kuchennych. Jego noże, wyróżniające się znakomitym designem i wysokiej jakości stalą, stanowią doskonałe połączenie funkcjonalności i estetyki. Każdy nóż tworzony przez Kurosakiego to niemal dzieło sztuki, powstające z ogromną pasją i miłością do rzemiosła.

Mistrz Kurosaki pracuje w Takefu Village, gdzie swoje noże wykuwają również takie osoby jak Katsushige Anryu czy Hideo Kitaoka. Swoje umiejętności rozwijał pod okiem mistrza Hiroshi Kato, ucząc się tajników kowalstwa. W 2002 roku rozpoczął pracę w fabryce Kanehiro Uchi Hamono, a po 12 latach intensywnego treningu zaczął produkować własne noże. W 2014 roku założył swoją własną kuźnię, "Kurosaki Blacksmith".

Dane techniczne:

  • Ostrze: rdzeń ze stali rdzewnej Aogami Super okuty stalą nierdzewną
  • Rękojeść: oktagonalna, z drewna hebanowego, z wstawkami z mosiądzu
  • Twardość: 63-65 HRC
  • Długość całkowita: 31,4 cm
  • Długość rękojeści: 13,0 cm
  • Długość ostrza: 17,0 cm
  • Szerokość klingi: 4,7 cm
  • Grubość klingi na pięcie: 1,9 mm
  • Grubość klingi na środku: 1,9 mm
  • Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,7 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 176 g

Made in Japan

Do pobrania
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
Importer - Hiendkitchen Adam WolnyWięcej
Adres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gpsr@hiendkitchen.com
Symbol
KOKUSEN BRASS S165
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal rdzewna okuta stalą nierdzewną
Producent
Yu Kurosaki
Rodzaj stali
Aogami (Super, #1,#2)
Kształt ostrza
Santoku/Wielofunkcyjny
Długość ostrza
16 - 19 cm

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Super Aogami (super blue) to stal węglowa specjalnie opracowana do specjalistycznych noży i narzędzi, powstaje poprzez wzbogacenie stali Aogami molibdenem i wanadem. Jest to jedna z najbardziej pożądanych stali w japońskich nożach kuchennych. Przy odpowiedniej obróbce to rewelacyjna stal, która bardzo długo utrzymuje ostrość, a jednocześnie łatwo się ostrzy. Bez wątpienia ma najdłuższe trzymanie ostrości wśród całej grupy stali z huty Hitachi. Najbardziej znani japońscy twórcy używający tej stali Takeshi Saji, Moritaka, Takeda czy Yoshimi Kato. Zwykle hartuje się ją w przedziale 63-65 HRC. Stal ta jednak jest bardzo rdzewna i należy poświecić trochę czasu na jej pielęgnacje oraz nie zostawiać wilgotnego noża by nie pokrył się patyną lub rdzą. Niektórzy spośród japońskich mistrzów z tego powodu stosują ją jako rdzeń w nożach laminowanych płazami ze stali nierdzewnych bądź damastu. Dzięki laminowaniu płazami ze stali węglowych niwelujemy efekt przyklejania się plastrów krojonych produktów do płazów noża.

Skład:

- węgiel: 1,40 - 1,50%
- wolfram: 2,00 - 2,50%
- wanad: 0,30 - 0,50%
- chrom: 0,30 - 0,50%
- molibden: 0,30 - 0,50%
- mangan: 0,20 -0. 30%
- fosfor: 0,025%
- siarka: 0,004%
- krzem: 0,10 - 0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Yu Kurosaki urodził się w 1979 r. w Echizen prefekturze Fukui, to utalentowany kowal

Słynący w Japonii z produkcji unikatowych noży kuchennych. Znakomity design oraz stosowana w nożach stal tworzy świetne połączenie. Jego noże są tworzone z ogromną pasją i miłością, przez co każdy nóż to niemal dzieło sztuki.

Mistrz Yu Kurosaki pracuje w Takefu Village w której noże wykuwają takie osoby jak Katsushige Anryu czy Hideo Kitaoka. Praktykował u mistrza Hiroshi Kato gdzie poznawał tajniki kowalstwa. W 2002 roku rozpoczął pracę w fabryce Kanehiro Uchi Hamono, produkcje własnych noży rozpoczął po 12 latach treningu.

W 2014 roku Yu Kurosaki założył swoją własną kuźnię "Kurosaki Blacksmith".

Kilka lat później został certyfikowany jako "Traditional Craftmen". Jak wielu japońskich kowali początkowo nie wiązał z tym zawodem swojej przyszłości. Wykuwa on noże z takich stali jak Super Aogami, R-2, VG-10 czy SRS-13.

Serie noży Yu Kurosaki:

Shizuku Aogami Super: Noże kuchenne wykonane ze stali Aogami Super o twardości 63-64 HRC, z rękojeścią z drewna różanego, ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Shizuku R-2: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej R-2 o twardości 63 HRC +/-1, dodatkowo na klindze zastosowano charakterystyczne młotkowanie.

Fujin VG-10 Damascus: Seria Fujin to noże kuchenne wykonane z nierdzewnej stali VG-10 o twardości 60 HRC +/- 1, okute 33 warstawami stali nierdzewnej, wyposażone w oktagonalną rękojeść z drewna różanego ze skuwką z palisandru. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

SRS-13 Turquoise: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej SRS-13 o twardości 64 HRC +/-1, okute 21 warstwami stali, z rękojeścią z naturalnego minerału turkusu. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel