Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm

Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm

Kod
ZSH-240CHN
Producent
Rozmiar

1 899,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Yu Kurosaki HAP40 Blank Nóż Szefa kuchni 24 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Wybór noża potrafi sprawić sporo problemu. Na rynku dostępne są dziesiątki tysięcy wzorów od tysięcy wykonawców i firm. Bywa tak, że wśród tych wszystkich opcji, nie ma "tego jednego" który trafia w nasze gusta. O ile wykonanie doskonałego ostrza może być poza zasięgiem większości z nas, o tyle obróbka drewna lub micarty jest dość przystępna.

Doskonale sprawdzi się codzienne narzędzie w pracach kuchennych, ostrze o długości 24 cm doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Wysokiej jakości nóż szefa kuchni to niezbędnik każdego kucharza. 

Szukasz gotowych rozwiązań? Sprawdź oferowane przez nas rękojeści do noży i stwórz swój wymarzony model.

Przy zakupie rękojeści oraz blanku, usługa osadzenia w rękojeści jest darmowa.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal proszkowa HAP40 okuty stalą nierdzewna
- Twardość: 65-67 HRC
- Długość ostrza: 24,0 cm
- Szerokość klingi: 5,5 cm
- Grubość klingi: 2,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 136 g

Do pobrania
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
Importer - Hiendkitchen Adam WolnyWięcej
Adres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gpsr@hiendkitchen.com
Symbol
ZSH-240CHN
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Kształt ostrza
Gyuto/Szefa kuchni
Typ stali
Stal rdzewna okuta stalą nierdzewną
Producent
Yu Kurosaki
Rodzaj stali
HAP40
Długość ostrza
20 - 24 cm

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Rdzewna stal proszkowa HAP40 pochodzi z japońskiej huty Hitachi, przez wielu użytkowników uważana jest za jedną z najlepszych stali na rynku. Dzięki zastosowaniu ogromnej ilości pierwiastków węglikotwórczych twardość i wytrzymałość tej stali jest ekstremalnie wysoka. Twardość osiągana przez tę stal sięga nawet 64-68 HRC. Jedną z najlepszych cech tej stali jest bardzo dobre trzymanie ostrość, jednakże wyzwaniem będzie również jej ostrzenie. Jest ona częściowo odporna na korozje, jednakże należy zwrócić uwagę na odpowiednie czyszczenie oraz olejowanie noża, ponieważ w innym wypadku może on zacząć pokrywać się rdzą.

Skład stali:

Węgiel: 1,27-1,37%
Chrom: 3,70-4,70%
Molibden:4,60-5,40%
Wolfram 5,60-6,50%
Wanad: 2,80-3,30%
Mangan: 0.50%
Kobalt: 7,50-8,50%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Yu Kurosaki urodził się w 1979 r. w Echizen prefekturze Fukui, to utalentowany kowal

Słynący w Japonii z produkcji unikatowych noży kuchennych. Znakomity design oraz stosowana w nożach stal tworzy świetne połączenie. Jego noże są tworzone z ogromną pasją i miłością, przez co każdy nóż to niemal dzieło sztuki.

Mistrz Yu Kurosaki pracuje w Takefu Village w której noże wykuwają takie osoby jak Katsushige Anryu czy Hideo Kitaoka. Praktykował u mistrza Hiroshi Kato gdzie poznawał tajniki kowalstwa. W 2002 roku rozpoczął pracę w fabryce Kanehiro Uchi Hamono, produkcje własnych noży rozpoczął po 12 latach treningu.

W 2014 roku Yu Kurosaki założył swoją własną kuźnię "Kurosaki Blacksmith".

Kilka lat później został certyfikowany jako "Traditional Craftmen". Jak wielu japońskich kowali początkowo nie wiązał z tym zawodem swojej przyszłości. Wykuwa on noże z takich stali jak Super Aogami, R-2, VG-10 czy SRS-13.

Serie noży Yu Kurosaki:

Shizuku Aogami Super: Noże kuchenne wykonane ze stali Aogami Super o twardości 63-64 HRC, z rękojeścią z drewna różanego, ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Shizuku R-2: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej R-2 o twardości 63 HRC +/-1, dodatkowo na klindze zastosowano charakterystyczne młotkowanie.

Fujin VG-10 Damascus: Seria Fujin to noże kuchenne wykonane z nierdzewnej stali VG-10 o twardości 60 HRC +/- 1, okute 33 warstawami stali nierdzewnej, wyposażone w oktagonalną rękojeść z drewna różanego ze skuwką z palisandru. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

SRS-13 Turquoise: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej SRS-13 o twardości 64 HRC +/-1, okute 21 warstwami stali, z rękojeścią z naturalnego minerału turkusu. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel