Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm
Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm

Yu Kurosaki Fujin Aogami Super/SS Nóż Nakiri 16,5 cm

Kod
ZAF-165NAT
Producent
Rozmiar

1 399,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nóż Nakiri służy do cięcia ziół i warzyw, prostokątna klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych składników. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.

Na klindze zastosowano charakterystyczne młotkowanie, które poza aspektem wizualnym pełni funkcję praktyczną. Podczas krojenia plastry nie będą się przyklejać dzięki nieregularnej strukturze klingi. 

Noże mistrza Yu Kurosaki, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń stal rdzewna Aogami Super okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: drewno padouk wstawka turkuś pierścień dąb
- Twardość: 63-65 HRC
- Długość całkowita: 30,5 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 5,1 cm
- Grubość klingi: 1,9 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 176 g

Do pobrania
Symbol
ZAF-165NAT
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal rdzewna okuta stalą nierdzewną
Producent
Yu Kurosaki
Rodzaj stali
Aogami (Super, #1,#2)
Długość ostrza
16 - 19 cm
Kształt ostrza
Nakiri/Warzywa i owoce

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Super Aogami (super blue) to stal węglowa specjalnie opracowana do specjalistycznych noży i narzędzi, powstaje poprzez wzbogacenie stali Aogami molibdenem i wanadem. Jest to jedna z najbardziej pożądanych stali w japońskich nożach kuchennych. Przy odpowiedniej obróbce to rewelacyjna stal, która bardzo długo utrzymuje ostrość, a jednocześnie łatwo się ostrzy. Bez wątpienia ma najdłuższe trzymanie ostrości wśród całej grupy stali z huty Hitachi. Najbardziej znani japońscy twórcy używający tej stali Takeshi Saji, Moritaka, Takeda czy Yoshimi Kato. Zwykle hartuje się ją w przedziale 63-65 HRC. Stal ta jednak jest bardzo rdzewna i należy poświecić trochę czasu na jej pielęgnacje oraz nie zostawiać wilgotnego noża by nie pokrył się patyną lub rdzą. Niektórzy spośród japońskich mistrzów z tego powodu stosują ją jako rdzeń w nożach laminowanych płazami ze stali nierdzewnych bądź damastu. Dzięki laminowaniu płazami ze stali węglowych niwelujemy efekt przyklejania się plastrów krojonych produktów do płazów noża.

Skład:

- węgiel: 1,40 - 1,50%
- wolfram: 2,00 - 2,50%
- wanad: 0,30 - 0,50%
- chrom: 0,30 - 0,50%
- molibden: 0,30 - 0,50%
- mangan: 0,20 -0. 30%
- fosfor: 0,025%
- siarka: 0,004%
- krzem: 0,10 - 0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Yu Kurosaki urodził się w 1979 r. w Echizen prefekturze Fukui, to utalentowany kowal

Słynący w Japonii z produkcji unikatowych noży kuchennych. Znakomity design oraz stosowana w nożach stal tworzy świetne połączenie. Jego noże są tworzone z ogromną pasją i miłością, przez co każdy nóż to niemal dzieło sztuki.

Mistrz Yu Kurosaki pracuje w Takefu Village w której noże wykuwają takie osoby jak Katsushige Anryu czy Hideo Kitaoka. Praktykował u mistrza Hiroshi Kato gdzie poznawał tajniki kowalstwa. W 2002 roku rozpoczął pracę w fabryce Kanehiro Uchi Hamono, produkcje własnych noży rozpoczął po 12 latach treningu.

W 2014 roku Yu Kurosaki założył swoją własną kuźnię "Kurosaki Blacksmith".

Kilka lat później został certyfikowany jako "Traditional Craftmen". Jak wielu japońskich kowali początkowo nie wiązał z tym zawodem swojej przyszłości. Wykuwa on noże z takich stali jak Super Aogami, R-2, VG-10 czy SRS-13.

Serie noży Yu Kurosaki:

Shizuku Aogami Super: Noże kuchenne wykonane ze stali Aogami Super o twardości 63-64 HRC, z rękojeścią z drewna różanego, ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Shizuku R-2: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej R-2 o twardości 63 HRC +/-1, dodatkowo na klindze zastosowano charakterystyczne młotkowanie.

Fujin VG-10 Damascus: Seria Fujin to noże kuchenne wykonane z nierdzewnej stali VG-10 o twardości 60 HRC +/- 1, okute 33 warstawami stali nierdzewnej, wyposażone w oktagonalną rękojeść z drewna różanego ze skuwką z palisandru. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

SRS-13 Turquoise: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej SRS-13 o twardości 64 HRC +/-1, okute 21 warstwami stali, z rękojeścią z naturalnego minerału turkusu. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel