Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Yoshimi Kato SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yoshimi Kato SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yoshimi Kato SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yoshimi Kato SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yoshimi Kato SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yoshimi Kato SG2 Nóż Bunka 16,5 cm

Yoshimi Kato SG2 Nóż Bunka 16,5 cm

Kod
D-1710
Producent
Rozmiar

1 499,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Tradycyjny ręcznie kuty nóż kuchenny wykonany przez mistrza Yoshimi Kato, nóż Bunka z ostrzem o długości 16,5 cm, doskonale sprawdza się do krojenia m.in wołowiny. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Bunka jest na tyle wszechstronna, aby poradzić sobie większością zadań w kuchni, dzięki czemu stanie się niezbędnikiem w kuchni.

Całość dopełnia owalna rękojeść wykonana z drewna wiśniowego zakończona pierścieniem z pakkawood. Konstrukcja jest niezwykle lekka, a oktagonalna rękojeść idealnie dopasowuje się do dłoni. Noże Yoshimi Kato, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń szybkotnąca stal proszkowa SG2 okuta stalą nierdzewną
- Rękojeść: drewno wiśniowe pierścień wykonany pakkawood
- Twardość: 62 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 31,2 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,7 cm
- Grubość klingi: 1,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 130 g

Do pobrania
Symbol
D-1710
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal proszkowa
Producent
Yoshimi Kato
Kształt ostrza
Bunka/Wielofunkcyjny
Rodzaj stali
SG-2/R-2
Długość ostrza
16 - 19 cm

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

R-2 to stal proszkowa szybkotnąca R2 nazywana czasem  "SG2 (Super Gold #2)". Jedyna różnica pomiędzy tymi stalami to źródło ich dystrybucji. Stal R2 jest robiona przez jedna z największych i najbardziej znanych firm, czyli „Kobelco steel company”, która zajmuje się też dystrybucją tej stali pod właśnie tą nazwą. 

R-2 jest stalą używana w Echizen (dawniej Takefu), kultowym miejscu, w którym wytwarza się ostrza od XIII wieku. Noża wykonane z tej stali zajęły pierwsze miejsce w raporcie testów konsumenckich firmy Smartson ze Szwecji deklasując wszystkie noże topowych europejskich firm.

Stal ta jest bardzo twarda (twardsza niż większość innych stali proszkowych) i ma ekstremalnie długie trzymanie ostrości. Nie wymaga dużego zachodu przy konserwacji i nie rdzewieje łatwo, co jest wyjątkiem wśród stali, z tak doskonałym trzymaniem ostrości. Ostrość utrzymuje podobnie jak kultowa stal ZDP-189, ale ostrzy się od niej znacznie łatwiej. Można wyprowadzać krawędź tnąca na niskie kąty i dobrze pracuje się tą stalą na cienkich wypolerowanych krawędziach tnących.

Skład stali:

- Węgiel: 1.25 – 1.45%,
- Wanad: 1.80 – 2.20%,
- Chrom: 14.00 – 16.00%,
- Molibden: 2.30 – 3.30%,
- Mangan: 0.40%,
- Fosfor: 0.03%,
- Siarka: 0.03%,
- Krzem: 0.5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Historia noży w rodzinie Kato rozpoczęła się od jego ojca Kintaro Kato 

Od 1928 roku zajmował się kuciem noży kuchennych. W 1953 założył firmę KANEHIRO UCHI HAMONO, któa była ogromnym krokiem naprzód w dalszym rozwoju kowalstwa.

Yoshimi Kato początkowo praktykował w Kanehiro Hamono, a następnie pod okiem mistrza Hiroshiego, którego głównym celem w noża jest równowaga, praktyki pobierał u niego m.in. mistrz Yu Kurosaki. Noże Yoshmi Kato są tworzone z ogromną precyzją i pasją, a wieloletnie doświadczenie pozwalają mu być jednym z topowych japońskich kowali.

Hiroshi Kato pierwotnie tworzył noże dla Masakage z czasem przejął to Yoshimi Kato

To następujące serie Yuki, Koishi oraz Kiri. Wszystkie z nich zasłynęły na świecie ze względu na swoje świetne wykonanie oraz najwyższej jakości stale.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel