• Home
  • Nasze marki
    • Benriner
    • Bisbell
    • Bunmei
    • Chozaburo
    • Dew Hara
    • Fujiwara
    • Gihei
    • Global
    • G-Sakai
    • Hado
    • Haiku
    • Hatsukokoro
    • Hattori
    • Hideo Kitaoka
    • Hinokuni
    • Hinoura
    • Hokiyama
    • Ittetsu
    • IT-CUT
    • Kajibe
    • Kajiwara
    • Kanetsugu
    • Kanetsune
    • Kanjo Tsukahara
    • Katsushige Anryu
    • Katsuto Tanaka
    • Kenshiro Hatono
    • Kei Kobayashi
    • Kotetsu
    • Kunio Masutani
    • Makoto Kurosaki
    • Masakage
    • Masamoto
    • Masanobu Okada
    • Matoshiku
    • Mcusta
    • Misuzu Hamono
    • Moki
    • Motokyuuichi
    • Muneishi
    • Nigara Hamono
    • Nishida
    • Oul
    • Ryo Nomura
    • Ryusen Hamono
    • Sakai Takayuki
    • Sakai Tohji
    • Satake Cutlery Mfg
    • Satoshi Nakagawa
    • Shibamasa
    • Shibata Koutetsu
    • Shigeki Tanaka
    • Shimazaki Hamono
    • Shiro Kamo
    • Sukenari
    • Tadafusa
    • Takeshi Saji
    • Takeo Murata
    • Tamahagane
    • Terakazu Takamura
    • Tsuboe
    • Tojiro
    • Toshitaka
    • Tsukasa Tokaji
    • Tsunehisa
    • Yasuhiro Cutlery
    • Yauji
    • Yoshikane Hamono
    • Yoshimi Kato
    • Yu Kurosaki
    • Yojiro Yamada
    • Yoshida Hamono
    • Yoshikazu Tanaka
  • Noże kuchenne
    • Kształty noży
    • Noże wg. zastosowań
    • Noże ręcznie kute
    • Noże ze stali damasceńskiej
    • Zestawy
  • Stale
    • Aogami Super
    • Aogami#2
    • Aogami#1
    • Shirogami#2
    • Shirogami#1
    • SK-5
    • ZA18
    • Sandvik 19C27
    • CROMOVA18
    • ATS-34
    • VG-10
    • VG-5
    • VG-1
    • 420J2
    • Gingami#3
    • AUS-8
    • AUS-10
    • MVS10Cob
    • R2/SG2
    • SRS-13
    • ZDP-189
    • HAP-40
    • STRIX
    • SLD
  • EDC & Outdoor
    • Higonokami
    • Foldery
    • Noże outdoorowe
    • Kiridashi
  • Ostrzenie
    • Kamienie do ostrzenia
    • Musaki do noży
    • Ostrzałki rolowane
    • Akcesoria do ostrzenia
    • Akademia ostrzenia
  • Akcesoria
    • Deski do krojenia
    • Bloki na noże
    • Torby na noże
    • Listwy magnetyczne
    • Ochraniacze na ostrza
    • Rękojeści do noży
    • Akcesoria do ryb
    • Akcesoria kuchenne
    • Tarki japońskie
    • Nożyczki Nigiri Basami
    • Obcinacze do paznokci
    • Olejki
    • Nożyczki do włosów
    • Japońskie Grille Konro
    • Mandoliny do warzyw
    • Noże dla dzieci
  • Nowości
    • Maj 2025
    • Kwiecień 2025
    • Marzec 2025
  • Usługi
    • Grawer
    • Wirtualny doradca
    • Vouchery
Twój koszyk jest pusty
Zaloguj
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto
  1. Start
  2. Nowości
  3. Kwiecień 2025
  4. Yoshikane SKD11/SS N..
  • Yoshikane SKD11/SS Nashiji Nóż Szefa kuchni 24 cm
  • zobacz wszystkie

Yoshikane SKD11/SS Nashiji Nóż Szefa kuchni 24 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: YK SKD GYUTO24 TK
  • Producent: Yoshikane Hamono
  • Kod producenta:
  • Dostępność: Wysyłka w ciągu 24 h Wysyłka w ciągu 24 h
  • 1 859,00 zł / szt.
  • szt.

Masz pytanie dotyczące produktu? Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?

Zadzwoń do nas: +48 662 255 357

Instrukcja i bezpieczeństwo użytkowania

Ciesz się swoimi zamówionymi produktami nawet następnego dnia.

Każdy produkt objęty jest 2-letnią gwarancją

W ciągu 14 dni możesz zwrócić towar w nienaruszonym stanie.

Nóż Szefa kuchni to podstawowy nóż każdego kucharza, pokroimy nim mięso, ryby jak również owoce i warzywa. Nóż o długości 24 cm z pewnością dedykujemy, bardzo doświadczonym użytkownikom, mającym już podstawową wiedzę o używaniu tak długich ostrzy.

Noże ze stali SKD11 są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość wykonania oraz są gotowi poświęcić czas na odpowiednią pielęgnację. Ze względu na swoją specyfikę, stal SKD11, mimo zwiększonej odporności na korozję, nadal wymaga odpowiedniej konserwacji. W codziennym użytkowaniu niezwykle istotne jest stosowanie specjalnego olejku zabezpieczającego powierzchnię ostrza przed rdzewieniem. Dodatkowo zaleca się regularne ostrzenie, najlepiej przy użyciu wysokiej jakości kamieni wodnych, takich jak Shapton lub Naniwa. Odpowiednia troska pozwala zachować doskonałe właściwości tnące noża i przedłużyć jego żywotność.

O kuźni:

Yoshikane Hamono to renomowana japońska kuźnia noży zlokalizowana w mieście Sanjo w prefekturze Niigata. Założona w 1919 roku przez mistrza Shimotajimę, posiada ponad 100-letnią tradycję w ręcznym wytwarzaniu noży najwyższej jakości. Od samego początku kuźnia skupia się na precyzji, rzemieślniczym kunszcie oraz utrzymywaniu tradycyjnych technik produkcji. Obecnie Yoshikane Hamono prowadzi Kazuomi Yamamoto, przedstawiciel czwartej generacji rzemieślników.

Pod jego kierownictwem kuźnia nieprzerwanie łączy dziedzictwo przeszłości z nowoczesnymi wymaganiami użytkowników. Noże Yoshikane są cenione na całym świecie za swoją ostrość, trwałość i wyjątkowe wykonanie. Przez pokolenia Yoshikane Hamono pozostaje wierne wartościom, które uczyniły Sanjo znanym centrum metalurgii w Japonii.

Dane techniczne:

  • Ostrze: półrdzewna stal SKD11 okuta stalą nierdzewną
  • Rękojeść: oktagonalna, z drewna tekowego, pierścień z rogu bawolego
  • Twardość: 62-64 HRC
  • Długość całkowita: 40,4 cm
  • Długość rękojeści: 14,9 cm
  • Długość ostrza: 24,0 cm
  • Szerokość klingi: 5,0 cm
  • Grubość klingi na pięcie: 4,5 mm
  • Grubość klingi na środku: 2,4 mm
  • Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,4 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 191 g

Made in Japan

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

SKD11 to wysokowęglowa stal narzędziowa, charakteryzująca się bardzo wysoką twardością, odpornością na ścieranie oraz dobrą stabilnością wymiarową podczas obróbki cieplnej. Jest japońskim odpowiednikiem popularnej stali D2. Dzięki wysokiej zawartości chromu, SKD11 znajduje się na pograniczu stali rdzewnych i nierdzewnych, co oznacza, że oferuje zwiększoną odporność na korozję w porównaniu do typowych stali węglowych, ale nadal wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Stal SKD11 jest często stosowana do produkcji narzędzi tnących, form wtryskowych oraz noży kuchennych klasy premium.

Skład chemiczny stali SKD11:

  • Węgiel: 1,40–1,60%
  • Chrom: 11,00–13,00%
  • Molibden: 0,80–1,20%
  • Wanad: 0,20–0,50%
  • Mangan: 0,20–0,60%
  • Krzem: 0,20–1,00%
  • Fosfor: maks. 0,030%
  • Siarka: maks. 0,030%

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

  • Opis
  • Konserwacja
  • Stal
  • Gwarancja
  • Akcesoria
  • Polecamy produkty
  • Pytania do produktu

Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.


  • Recenzje

Dołącz do naszego klubu.

Dołącz do naszego klubu i otrzymuj informacje o dostawach oraz promocjach.

Informacje
O firmie Kontakt Sklepy stacjonarne Zamówienia telefoniczne Formularze Kariera Regulamin Polityka prywatności Koszty i sposoby dostawy Sposoby płatności Regulamin karty podarunkowej Odstąpienie od umowy
O Nożach
Noże kuchenne - co wybrać Japońskie rodzaje stali Typy noży japońskich Rodzaje japońskich noży kuchennych Nóż szefa kuchni jaki wybrać? Noże kuchenne Ranking - najlepsze noże japońskie FAQ
Ostrzenie
Akademia Ostrzenia Serwis ostrzenie noży kuchennych
Kontakt
Social media
Facebook Facebook Facebook Youtube Youtube Youtube Instagram Instagram Instagram Pinterest Pinterest Pinterest
Sklep internetowy SOTE
Ustawienia cookies
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.

Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.

Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.

Nasza strona korzysta z usług Google, takich jak Google Analytics i Google Ads. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Google wykorzystuje dane z naszej strony, zapoznaj się z polityką prywatności i warunkami Google.

Wysyłanie danych związanych z reklamami
Zgadzam się na wysyłanie danych związanych z reklamami do Google.

Reklamy spersonalizowane Google
Zgadzam się na używanie reklam spersonalizowanych. Reklamy te są dostosowywane do konkretnych preferencji, zachowań i cech użytkownika. Google zbiera dane na temat aktywności użytkownika w internecie, takie jak wyszukiwania, przeglądane strony internetowe, kliknięcia i zakupy online, aby lepiej zrozumieć jego zainteresowania i preferencje.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Moje konto

Zaloguj
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto