Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm

Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm

Kod
PROP-03
Rozmiar

1 989,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Yojiro Yamada Unique 03 VG-10 Damascus Nóż uniwersalny 8,5 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Niewielkich rozmiarów, nóż uniwersalny może być zarówno pierwszym nożem w kuchni, jak również uzupełnieniem to obecnej kolekcji. Ostrze nada się zarówno do krojenia produktów średniej i małej wielkości, jak również przy odrobinie wprawy damy sobie radę z obieraniem. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.

Każdy nóż wykonany przez mistrza Yojiro Yamada jest unikatowy — wykonany ręcznie, by zapewnić niepowtarzalność i najwyższą jakość w każdym detalu.

O kowalu:

Yojiro Yamada to uznany japoński rzemieślnik, który od niemal trzech dekad rozwija swoją pasję do kowalstwa w tradycyjnym mieście Miki. To miejsce słynie z długiej historii wyrobu narzędzi i noży, co miało ogromny wpływ na jego podejście do rzemiosła.

W 2024 roku Yamada założył markę PROP, która skupia się na produkcji unikatowych noży łączących tradycyjne japońskie techniki z nowoczesnym wzornictwem. Każdy nóż wykonuje ręcznie – od wyboru wysokogatunkowej stali po precyzyjne wykończenie klingi i oprawy. Szczególną cechą wyróżniającą jego wyroby są rękojeści z naturalnego jeleniego rogu, które dzięki niepowtarzalnej fakturze nadają każdemu nożowi indywidualny charakter.

Dane techniczne:

  • Ostrze: rdzeń ze stali nierdzewnej VG-10 okuty stalą nierdzewną
  • Rękojeść: naturalny róg jeleni
  • Twardość: 60-61 HRC
  • Długość całkowita: 20,0 cm
  • Długość rękojeści: 10,7 cm
  • Długość ostrza: 8,5 cm
  • Szerokość klingi: 2,3 cm
  • Grubość klingi na pięcie: 2,1 mm
  • Grubość klingi na środku: 1,7 mm
  • Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,0 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 101 g

Made in Japan

Do pobrania
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
Hiendkitchen Adam WolnyWięcej
ProducentHiendkitchen Yojiro Adam WolnyAdres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gpsr@hiendkitchen.com
Podmiot odpowiedzialnyHiendkitchen Adam WolnyAdres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gpsr@hiendkitchen.com
Symbol
PROP-03
Długość ostrza
6 - 10 cm
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal nierdzewna
Producent
Yojiro Yamada
Rodzaj stali
VG (1,2,5,10,XEOS)
Kształt ostrza
Petty/Uniwersalny

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel