Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm
Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm

Yasuhiro Cutlery Shirogami#2/SS Mahogany Nóż Szefa kuchni 21 cm

Kod
YS 803-373
Rozmiar

329,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nóż Szefa kuchni to podstawowy nóż każdego kucharza, pokroimy nim mięso, ryby jak również owoce i warzywa. Nóż o długości 20 cm dedykujemy zarówno dla początkujących kucharzy, jak i do profesjonalistów. Z pewnością Gyuto w tej długości, może być pierwszym wyborem w naszej nożowej przygodzie.

Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.

O marce:

Yasuhiro Cutlery to marka stworzona z szacunkiem i podziwem dla dziedzictwa rzemiosła noży Satake Cutlery Mfg. Co., Ltd. Stanowi hołd dla jej lidera, obecnego prezesa Yasuhiro Satake. Firma została założona przez Yasuyoshi Satake oraz jego ojca Yoshiro Satake w mieście Seki w Japonii, które od wieków słynie z mistrzowskiej sztuki kowalskiej.

Każdy nóż marki Yasuhiro Cutlery to owoc pracy wykwalifikowanych rzemieślników, którzy z dumą podtrzymują tradycję mistrzowskiego rzemiosła, przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Dane techniczne:

  • Ostrze: rdzeń ze stali rdzewnej Shirogami#2 okuty stalą nierdzewną
  • Rękojeść: nitowana, z drewna mahoniowego
  • Twardość: 60-61 HRC
  • Długość całkowita: 33,9 cm
  • Długość rękojeści: 12,6 cm
  • Długość ostrza: 21,0 cm
  • Szerokość klingi: 4,5 cm
  • Grubość klingi na pięcie: 1,7 mm
  • Grubość klingi na środku: 1,6 mm
  • Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,0 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 167 g

Made in Japan

Do pobrania
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
HiendkitchenWięcej
Adres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gspr@hiendkitchen.com
Symbol
YS 803-373
Kod producenta
4956617803373
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Kształt ostrza
Gyuto/Szefa kuchni
Typ stali
Stal rdzewna okuta stalą nierdzewną
Producent
Yasuhiro Cutlery
Rodzaj stali
Shirogami (#1,#2,#3)
Długość ostrza
20 - 24 cm

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.

Skład stali Shirogami:

- Węgiel: 1,05-1,15%

- Mangan: 0,20-0,30%

- Fosfor: 0,025%

- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 172 opinii
pixel