Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm

Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm

Kod
T VG10 SUMI GYUTO210
Producent
Rozmiar

569,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Tsunehisa VG-10 Blank Nóż Szefa kuchni 21 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Wybór noża potrafi sprawić sporo problemu. Na rynku dostępne są dziesiątki tysięcy wzorów od tysięcy wykonawców i firm. Bywa tak, że wśród tych wszystkich opcji, nie ma "tego jednego" który trafia w nasze gusta. O ile wykonanie doskonałego ostrza może być poza zasięgiem większości z nas, o tyle obróbka drewna lub micarty jest dość przystępna, zwłaszcza w przypadku konstrukcji full-tang, w których wystarczą dwa płaskie kawałki materiału i kilka pinów lub śrub, żeby nóż zyskał rękojeść.

Z taką myślą, włączamy do oferty blanki noży kuchennych, z możliwością samodzielnego wykończenia. Wykonane ze stali VG-10, z gotowym bolsterem i otworami w tangu będą bardzo dobrą alternatywą dla kogoś, kto chce w przystępny sposób spersonalizować swój nóż.

Nóż szefa kuchni to wielozadaniowe narzędzie, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od krojenia warzyw po porcjowanie mięsa czy siekanie czosnku. Nóż Szefa kuchni to jeden z niezbędników, każdej kuchni.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń ze stali VG-10 okuty stalą nierdzewną
- Twardość: 6 1HRC +/- 1
- Długość całkowita: 33,5 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 4,6 cm
- Grubość klingi: 2,4 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 148 g

Do pobrania
Symbol
T VG10 SUMI GYUTO210
Kod producenta
5907038593540
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Kształt ostrza
Gyuto/Szefa kuchni
Typ stali
Stal nierdzewna
Producent
Tsunehisa
Rodzaj stali
VG (1,2,5,10,XEOS)
Długość ostrza
20 - 24 cm

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Haruyuki-Tsunehisa (dawniej Akifusa) jest jednym z niewielu producentów produkujących ostrza ze stali SRS-15.

Nitowana rękojeść wykonana z drewna pakka, dodatkowo wzmocniona bolsterem. Szybkotnącą stal proszkową SRS15 charakteryzuje wysoka agresja cięcia, a zawartość wolframu na poziomie 1,25% zwiększa jej odporność na ścieranie, tym samym długo utrzymuje ostrość.

Po zakończeniu pracy należy wytrzeć do sucha nóż stal SRS15 zawiera 13% chromu co przy nieprawidłowej konserwacji noża (pozostawianie go mokrego przez długi czas) może powodować występowanie patyny na klindze.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel