Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm

Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm

Kod
T M104 KO-SANTOKU
Producent
Rozmiar

349,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Tsunehisa VG-1 Copper Nóż Ko-Santoku 14 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.
Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie! Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.

Dane techniczne:

  • Ostrze: rdzeń ze stali nierdzewnej VG-1 okuty stalą nierdzewną
  • Rękojeść: nitowana, z drewna pakka, z miedzianymi wstawkami
  • Twardość: 59-60 HRC
  • Długość całkowita: 25,9 cm
  • Długość rękojeści: 11,5 cm
  • Długość ostrza: 14,0 cm
  • Szerokość klingi: 3,5 cm
  • Grubość klingi na pięcie: 2,0 mm
  • Grubość klingi na środku: 1,8 mm
  • Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,6 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 100 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
T M104 KO-SANTOKU
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal nierdzewna
Producent
Tsunehisa
Długość ostrza
11 - 15 cm
Kształt ostrza
Santoku/Wielofunkcyjny
Rodzaj stali
VG (1,2,5,10,XEOS)

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal VG-1 to wysokojakościowa japońska stal do produkcji noży, która została stworzona przez firmę Takefu Special Steel. Jest to stal nierdzewna, a jej skład chemiczny zawiera węgiel, chrom, mangan, molibden i wanad, co zapewnia jej wyjątkową twardość i odporność na korozję.

Charakteryzuje się twardością na poziomie 58-60 HRC (twardość Rockwella C), co oznacza, że jest bardzo odporna na zużycie oraz uszkodzenia mechaniczne. Jest to również jedna z najmocniejszych stali nierdzewnych do produkcji noży, co czyni ją popularnym wyborem wśród kucharzy i miłośników noży.

Jest stosunkowo łatwa w obróbce i ma dobrą zdolność do ostrzenia, co umożliwia produkcję noży o bardzo ostrej krawędzi tnącej. Stal ta ma również wyjątkową odporność na rdzę i korozję, co sprawia, że noże wykonane z tej stali są łatwe w utrzymaniu i długo zachowują swoją jakość.

Skład stali:

Węgiel: 0,95-1,05%
Chrom: 13-15%
Molibden: 0,2-0,4%
Wanad: 0,25-0,35%
Miedź: <0,25%
Nikiel: <0,25%
Mangan: <0,50%
Fosfor: <0,30%
Krzem: <0,50%
Siarka: <0,03%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Haruyuki-Tsunehisa (dawniej Akifusa) jest jednym z niewielu producentów produkujących ostrza ze stali SRS-15.

Nitowana rękojeść wykonana z drewna pakka, dodatkowo wzmocniona bolsterem. Szybkotnącą stal proszkową SRS15 charakteryzuje wysoka agresja cięcia, a zawartość wolframu na poziomie 1,25% zwiększa jej odporność na ścieranie, tym samym długo utrzymuje ostrość.

Po zakończeniu pracy należy wytrzeć do sucha nóż stal SRS15 zawiera 13% chromu co przy nieprawidłowej konserwacji noża (pozostawianie go mokrego przez długi czas) może powodować występowanie patyny na klindze.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel