Tsunehisa SRS-15 Ręcznie kuty Nóż Szefa kuchni 21 cm
Opis produktu:
Tradycyjny ręcznie kuty nóż kuchenny Tsunehisa Gyuto 21 cm, to wielozadaniowe narzędzie każdego szefa kuchni, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od krojenia warzyw po porcjowanie mięsa czy siekanie czosnku. Nóż Szefa kuchni to jeden z niezbędników, każdej kuchni.
Klinga to minimalizm o najlepszej jakość, rdzeń z szybkotnącej stali proszkowej SRS-15 to jedno z najnowszych stali w Japonii, dodatkowo okuty stalą nierdzewną. Charakteryzuje je bardzo duża agresja cięcia oraz długi czas trzymania ostrości. Całość dopełnia nitowana rękojeść wykonana z drewna pakka.
Dane techniczne:
- Ostrze: Rdzeń z nierdzewnej stali proszkowej SRS-15
- Rękojeść: nitowana rękojeść pakawood
- Twardość: 63 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 33,7 cm
- Długość ostrza: 21,3 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi: 2,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 196 g


Konserwacja noży kuchennych
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
SRS-15 to szybkotnąca, narzędziowa stal wytwarzana metodą proszkową. Stale proszkowe to najnowocześniejsza metoda produkcji, pozytywnie wpływająca na właściwości wykonywanych z nich noży. Metoda ta, sprawia, że węgliki w strukturze stali są rozłożone bardziej równomiernie i mają mniejszy rozmiar – dzięki temu, nawet jeżeli nóż się wykruszy, to wykruszenie jest widocznie ograniczone w porównaniu do zwykłych stali nawet z takim samym składem chemicznym.
Doskonała agresja cięcia, świetna odporność na patynę i rdzę to cechy, które są szczególnie pożądane. Zachowuje świetne właściwości nawet z wypolerowaną krawędzią, nie zachodzi zjawisko „ślizgania się”noża, co oznacza utratę agresji. Produkowana w hutach Nachi-Fujikoshi, jest bardzo ekskluzywna, jej eksport jest ściśle regulowany.
Skład stali SRS-15:
- Węgiel: 1.5 %
- Chrom: 13 %
- Molibden: 2.75 %
- Wolfram: 1.25 %
- Wanad: 1.5 %
- Mangan: 0.3 %
- Krzem: 0.3 %
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.