Tsukasa Hinoura Shiogami#2 Forge Nóż Nakiri 16,5 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Nakiri to nóż, który znakomicie sprawdzi się w kuchni zdominowanej przez warzywa i owoce, jest on wprost stworzony do cięcia nawet kilogramów produktów. Charakteryzuje go prostokątne szerokie ostrze, które nie posiada tradycyjnego czubka- zamiast tego delikatne unosi się do góry.
Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.
O marce:
Hinoura Hamono to japońska firma kowalska z ponad stuletnią tradycją, prowadzona przez ojca i syna, Tsukasę i Mutsumiego Hinoura. Na same słowo Hinoura, osoby zaznajomione z nożowym środowiskiem z pewnością pomyślą o jednej z najbardziej pożadanych serii noży na świecie, czyli Hinoura River Jump. Noże wychodzące spod ręki mistrza Tsukasy, to prawdziwe unikaty kute ręcznie od podstaw.
Noże Hinoura są cenione za unikatowe wzornictwo i wyjątkową jakość, każdy egzemplarz jest dziełem sztuki tworzonym od początku do końca przez mistrzów kowalstwa. Dzięki swojemu rzemiosłu i wyjątkowemu talentowi, Hinoura Hamono zdobyła uznanie międzynarodowej społeczności jako jedna z najbardziej pożądanych marek noży.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń z rdzewnej stali Shirogami#2 okuty żelazem
- Rękojeść: owalna opalony orzech
- Twardość: 62-63 HRC
- Długość całkowita: 29,9 cm
- Długość rękojeści: 12,7 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 5,5 cm
- Grubość klingi na pięcie: 3,7 mm
- Grubość klingi na środku: 2,3 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 2,1 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 173 g
Made in Japan
Hinoura Hamono to rodzinna firma prowadzona przez ojca-Tsukasa Hinoura i syna-Mutsumi Hinoura ciesząca się ponad 100-letnią tradycją z zakresu kowalstwa.
Tsukasa Hinoura urodził się w 1956 roku, rozpoczął on swoje nauki kowalstwa w wieku 22 lat. Podobnie jak wielu jego pokoleń, początkowo nie chciał zostać kowalem. Budował swoją karierę, pracując w firmie handlowej. Tsukasa Hinoura został poproszony przez swojego ojca Yujiro Hinoura o powrót do rodzinnego interesu, ponieważ był jedynym synem. Obecnie jest kowalem trzeciego pokolenia w swojej rodzinie. Jako młody rzemieślnik jego wzorami były Nagashima i Shigeyoshi Iwasaki z Sanjo. Noże mistrza Tsukasa Hinoura to absolutnie najwyższa półka japońskich noży kuchenny.
Mutsumi Hinoura rozpoczął swoją kowalską karierę w 2001 roku. Od samego początku był on wprost stworzony do tego zawodu – w ciągu 8 lat zdobył on najwyższą nagrodę za swoją pracę podczas eventu Seki Outdor Knife Show.
Noże Hinoura Hamono tworzone z ogromną precyzją z zastosowaniem tylko i wyłączanie najlepszych materiałów
Jest to jedna z najbardziej pożądanych marek na świecie. Ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.