• Home
  • Nasze marki
    • Benriner
    • Bisbell
    • Bunmei
    • Chozaburo
    • Dew Hara
    • Fujiwara
    • Gihei
    • Global
    • G-Sakai
    • Hado
    • Haiku
    • Hatsukokoro
    • Hattori
    • Hideo Kitaoka
    • Hinokuni
    • Hinoura
    • Hokiyama
    • Ittetsu
    • IT-CUT
    • Kajibe
    • Kajiwara
    • Kanetsugu
    • Kanetsune
    • Kanjo Tsukahara
    • Katsushige Anryu
    • Katsuto Tanaka
    • Kenshiro Hatono
    • Kei Kobayashi
    • Kotetsu
    • Kunio Masutani
    • Makoto Kurosaki
    • Masakage
    • Masamoto
    • Masanobu Okada
    • Matoshiku
    • Mcusta
    • Misuzu Hamono
    • Moki
    • Motokyuuichi
    • Muneishi
    • Nigara Hamono
    • Nishida
    • Oul
    • Ryo Nomura
    • Ryusen Hamono
    • Sakai Takayuki
    • Sakai Tohji
    • Satake Cutlery Mfg
    • Satoshi Nakagawa
    • Shibamasa
    • Shigeki Tanaka
    • Shimazaki Hamono
    • Shiro Kamo
    • Sukenari
    • Tadafusa
    • Takeshi Saji
    • Takeo Murata
    • Tamahagane
    • Terakazu Takamura
    • Tsuboe
    • Tojiro
    • Toshitaka
    • Tsunehisa
    • Yasuhiro Cutlery
    • Yauji
    • Yoshikane Hamono
    • Yoshimi Kato
    • Yu Kurosaki
    • Yojiro Yamada
    • Yoshida Hamono
    • Yoshikazu Tanaka
  • Noże kuchenne
    • Kształty noży
    • Noże wg. zastosowań
    • Noże ręcznie kute
    • Noże ze stali damasceńskiej
    • Zestawy
  • Stale
    • Aogami Super
    • Aogami#2
    • Aogami#1
    • Shirogami#2
    • Shirogami#1
    • SK-5
    • ZA18
    • Sandvik 19C27
    • CROMOVA18
    • ATS-34
    • VG-10
    • VG-5
    • VG-1
    • 420J2
    • Gingami#3
    • AUS-8
    • AUS-10
    • MVS10Cob
    • R2/SG2
    • SRS-13
    • ZDP-189
    • HAP-40
    • STRIX
    • SLD
  • EDC & Outdoor
    • Higonokami
    • Foldery
    • Noże outdoorowe
    • Kiridashi
  • Ostrzenie
    • Kamienie do ostrzenia
    • Musaki do noży
    • Ostrzałki rolowane
    • Akcesoria do ostrzenia
    • Akademia ostrzenia
  • Akcesoria
    • Deski do krojenia
    • Bloki na noże
    • Torby na noże
    • Listwy magnetyczne
    • Ochraniacze na ostrza
    • Rękojeści do noży
    • Akcesoria do ryb
    • Akcesoria kuchenne
    • Tarki japońskie
    • Nożyczki Nigiri Basami
    • Obcinacze do paznokci
    • Olejki
    • Nożyczki do włosów
    • Japońskie Grille Konro
    • Mandoliny do warzyw
    • Noże dla dzieci
  • Nowości
    • Kwiecień 2025
    • Marzec 2025
    • Luty 2025
  • Usługi
    • Grawer
    • Wirtualny doradca
    • Vouchery
Twój koszyk jest pusty
Zaloguj
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto
  1. Start
  2. Nasze marki
  3. Tojiro
  4. Tojiro Flash
  5. Tojiro Flash VG-10 N..
  • Tojiro Flash VG-10 Nóż do wykrawania 15 cm

Tojiro Flash VG-10 Nóż do wykrawania 15 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: FF-BO150
  • Producent: Tojiro
  • Kod producenta: 4960375130701
  • Dostępność: Wysyłka w ciągu 24-48 h Wysyłka w ciągu 24-48 h
  • 989,00 zł / szt.
  • szt.

Masz pytanie dotyczące produktu? Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?

Zadzwoń do nas: +48 662 255 357

Instrukcja i bezpieczeństwo użytkowania

Ciesz się swoimi zamówionymi produktami nawet następnego dnia.

Każdy produkt objęty jest 2-letnią gwarancją

W ciągu 14 dni możesz zwrócić towar w nienaruszonym stanie.

Tojiro Flash VG-10 Nóż do wykrawania 15 cm

Opis produktu:

Przedstawiamy japoński nóż kuchenny z serii Tojiro Flash, który znajdzie zastosowanie w trybowaniu większych części mięsa, takich jak szponder, udziec jagnięcy czy indyk. Zakończona ostrym czubkiem klinga pozwala ciąć precyzyjnie w najciaśniejszych miejscach I ułatwia oddzielenie mięsa od kości. Cechuje go lekkość oraz łatwość użytkowania, doceni go każdy kucharz. Rękojeść wykonana z tworzywa Micarta świetnie komponuje się z falami damasceńskiego wzoru, a wstawki ze stali zapewnia dodatkowe wzmocnienie. Jest to świetnie wyważony nóż kuchenny, którego nasada płynnie łączy się z krawędzią tnącą.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal 63 warstwowa rdzeń VG-10
- Rękojeść: micarta
- Twardość: 60 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 30 cm
- Długość ostrza: 15 cm
- Szerokość klingi: 3,6 cm
- Grubość klingi: ok. 2,3 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 190 g

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal nierdzewna VG-10

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

  • Opis
  • Konserwacja
  • Stal
  • Gwarancja
  • Akcesoria
  • Polecamy produkty
  • Pytania do produktu

Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.


  • Recenzje

Dołącz do naszego klubu.

Dołącz do naszego klubu i otrzymuj informacje o dostawach oraz promocjach.

Informacje
O firmie Kontakt Sklepy stacjonarne Zamówienia telefoniczne Formularze Kariera Regulamin Polityka prywatności Koszty i sposoby dostawy Sposoby płatności Regulamin karty podarunkowej Odstąpienie od umowy
O Nożach
Noże kuchenne - co wybrać Japońskie rodzaje stali Typy noży japońskich Rodzaje japońskich noży kuchennych Nóż szefa kuchni jaki wybrać? Noże kuchenne Ranking - najlepsze noże japońskie FAQ
Ostrzenie
Akademia Ostrzenia Serwis ostrzenie noży kuchennych
Kontakt
Social media
Facebook Facebook Facebook Youtube Youtube Youtube Instagram Instagram Instagram Pinterest Pinterest Pinterest
Sklep internetowy SOTE
Ustawienia cookies
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.

Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.

Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.

Nasza strona korzysta z usług Google, takich jak Google Analytics i Google Ads. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Google wykorzystuje dane z naszej strony, zapoznaj się z polityką prywatności i warunkami Google.

Wysyłanie danych związanych z reklamami
Zgadzam się na wysyłanie danych związanych z reklamami do Google.

Reklamy spersonalizowane Google
Zgadzam się na używanie reklam spersonalizowanych. Reklamy te są dostosowywane do konkretnych preferencji, zachowań i cech użytkownika. Google zbiera dane na temat aktywności użytkownika w internecie, takie jak wyszukiwania, przeglądane strony internetowe, kliknięcia i zakupy online, aby lepiej zrozumieć jego zainteresowania i preferencje.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Moje konto

Zaloguj
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto