Nóż kuchenny Gyuto marki Tojiro, doskonale sprawdzi się codzienne narzędzie w pracach kuchennych, ostrze o długości 24 cm doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Wysokiej jakości nóż szefa kuchni to niezbędnik każdego kucharza. Rękojeść wykonana z laminatu typu Micarta jest przyjazna dla środowiska, jak również nie jest podatna na kurczenie lub pękanie pod wpływem wilgoci.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: laminat 3 warstwowy - rdzeń z VG-10
- Rękojeść: eco wood - tworzywo z mączką drzewną
- Twardość: 60 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 36,2 cm
- Długość ostrza: 24 cm
- Szerokość klingi: 4,9 cm
- Grubość klingi: ok. 2,2 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 240 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Japońska stal nierdzewna bardzo wysokiej klasy. Została stworzona przez Takefu Steel Ltd. Podobno „G” w nazwie odpowiada za „gold standard” czyli złoty standard jakości tej stali. Jest to stal bardzo popularna pośród najznamienitszych i największych japońskich producentów noży, używają jej między innymi: tojiro, mcusta, spyderco, boker, z powodu dobrego trzymania ostrości i odporności na korozję. Sama stal została zaprojektowana specjalnie z myślą o różnych rodzajach ostrzy. Dzięki dodatkowi pierwiastków stopowych jest ona niezwykle twarda, można na niej osiągnąć twardości na poziomie 60-61, a nawet 62 HRC, co powoduje, że dobrze trzyma ostrość (niewiele gorzej niż 154 CM/AST34).
Pomimo dużej twardości dobrze się ostrzy. Stal ta ma większą odporność na pękanie niż 154 CM/AST34. VG-10 posiada niezłą odporność na korozję. Stali tej nie należy mylić ze stalą VG-1, która również jest popularna wśród producentów. Z tych dwóch „dziesiątka” jest uznawana za stal wyższej jakości. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Jeśli poszukujecie twardości stali węglowej, przy jednoczesnej odporności na korozję, noże z tej stali, cieszące się popularnością wśród kucharzy i kolekcjonerów, jest dla Was najlepszym rozwiązaniem.
Skład:
Węgiel: 0,95 -1,05%
Chrom: 14,50 - 15,50%
Molibden: 0,90 - 1,20%
Wanad: 0,10 - 0,30%
Kobalt: 1,30 - 1,50%
Mangan: 0,50%
Fosfor: 0,03%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.