Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm

Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm

Kod
F-1123
Producent
Rozmiar

759,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Tojiro Black Hammered Shirogami#2 Nóż Yanagiba 21 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

To klasyczny nóż o długim, wąskim i cienkim ostrzy w kształcie liścia, jest przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cienkie plastry. Świetnie spisuje się w przygotowywaniu sushi. Najlepiej wykonywać jednostajny ruch do siebie. Yanagiba nie służy do filetowania ryb, ani krojenia ości, jest to model przeznaczony wyłącznie do krojenia miękkiego mięsa.

Seria Tojiro Shirogami#2 to kultowa seria marki Tojiro. Wykonane z rdzewnej stali Shirogami#2 - gwarantują świetne wrażenia z krojenia oraz łatwość ostrzenia. Może to być znakomity wstęp do japońskich rdzewnych stali. W serii znajdują się noże niemal wszystkie kształty tworzone przez fabrykę Tojiro.

Ten noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Idealne dla tych, którzy szukają narzędzi kuchennych, które z wiekiem tylko zyskują na charakterze i jakości.

Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Naniwa.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń z rdzewnej stali Shirogami#2 okuty żelazem
- Rękojeść: owalna drewno magnolii
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita: 34,3 cm
- Długość rękojeści: 12,4 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 3,4 cm
- Grubość klingi na pięcie: 4,4 mm
- Grubość klingi na środku: 4,0 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 2,7 mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny praworęczny
- Waga: ok. 152 g

Made in Japan

Do pobrania
Marka
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
Hiendkitchen Adam WolnyWięcej
ProducentTOJIRO Co., Ltd.Adres: 1-13 Butsuryu-Center, Tsubame, Niigata, 959-1277Kod pocztowy: 959-1277Miasto: TsubameKraj: JaponiaAdres email: info@tojiro-japan.com
Podmiot odpowiedzialnyHiendkitchen Adam WolnyAdres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gpsr@hiendkitchen.com
Symbol
F-1123
Kod producenta
4960375111236
Rodzaj szlifu
Jednostronny Praworęczny
Sposób ostrzenia
Jednostronny praworęczny
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Producent
Tojiro
Marka
Tojiro
Typ ostrza
Yanagi Sashimi
Rodzaj stali
Shirogami (#1,#2,#3)
Długość ostrza
20 - 24 cm
Kształt ostrza
Yanagi Sashimi

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.

Skład stali Shirogami:

- Węgiel: 1,05-1,15%

- Mangan: 0,20-0,30%

- Fosfor: 0,025%

- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Historia marki Tojiro rozpoczęła się w 1955 roku

Od stworzenia pierwszego noża do owoców ze stali nierdzewnej. W tamtym okresie najpopularniejsza była stal węglowa, a Tojiro dążyło do rewolucji, która miała odmienić oblicze stali nierdzewnej uważanej wtedy za produkt niskiej jakości. Tojiro wykonuje noże z jednej z najpopularniejszych stali VG-10, której receptura została opracowana przez Takefu Special Steel co. Ltd specjalnie do wyrobu wysokogatunkowych ostrzy. Charakteryzuje ją długi czas trzymania ostrości oraz łatwość ostrzenia.

Tojiro dąży do równowagi między tradycją, a innowacyjnymi technologicznymi

Tradycyjne technik używane od setek lat przez japońskich kowali, wytwarzających wielowarstwowe ostrza i łączących dzisiejszą zaawansowaną technologię, czyni noże Tojiro wyjątkowymi, obejmuje europejskie i japońskie kształty ostrzy, więc z pewnością znajdziesz odpowiedni nóż kuchenny do swoich potrzeb.

Oferujemy m.in. noże szefa kuchni przeznaczone do między innymi cięcia warzyw, ziół, owoców i wędlin. Charakteryzują się one wyjątkowo trwałą klingą i niespotykanymi walorami estetycznymi. Proponujemy stosunkowo tanie oryginalne noże japońskie, które godzą japońską tradycję z nowoczesnością. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą związaną z japońskimi nożami kuchennymi.

Gwarancja sprzedawcy na 2 lata

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

1. Narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;

2. Stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

 

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające z niewłaściwej eksploatacji.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel