Terakazu Takamura VG-10 Nóż Santoku 17 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie! Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.
O kowalu:
Terukazu Takamura to trzeciopokoleniowy kowal z kuźni Takamura Hamono, zlokalizowanej w Echizen, prefekturze Fukui – regionie o bogatej tradycji kowalstwa.
Od 1985 roku kontynuuje rodzinne rzemiosło, tworząc noże cenione za wyjątkową ostrość i trwałość ostrza. Jego prace zdobyły uznanie na całym świecie – noże Takamura były nawet oceniane jako najlepsze w testach konsumenckich w Szwecji, przewyższając renomowane europejskie marki. Takamura był pionierem w wykorzystaniu stali proszkowej R2/SG2, łącząc tradycyjne techniki z nowoczesnymi materiałami, co zaowocowało nożami o doskonałej retencji ostrości i łatwości ostrzenia.
Dane techniczne
- Ostrze: rdzeń z nierdzewnej stali VG-10 okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: nitowana, drewno pakka
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita: 29,9 cm
- Długość rękojeści: 12,3 cm
- Długość ostrza: 17,0 cm
- Szerokość klingi: 4,6 cm
- Grubość klingi na pięcie: 1,6 mm
- Grubość klingi na środku: 1,6 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 0,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 150 g
Made in Japan
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.
Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.
Skład stali:
- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Manufaktura Takamura Cutlery została założona przez Isamu Nakamure tuż po I wojnie światowej. Obecnie za markę odpowiedzialnych jest 3 prawnuków, którzy w dalszym ciągu kultywują tradycje wykuwania noży. Początkowo celem było stworzenie noży ze stali nierdzewnej które nie będą ustępować tym z węglowej. Cel został osiągnięty; około 20 lat temu kiedy Takamura jako jedna z pierwszych firm zaczęła używać stali SG2, wznosząc jakośc ostrzy na nowy poziom.
Wielu kowali zleca niektóre procesy technologiczne innym firmom jednakże w tym przypadku, każdy proces produkcji jest wykonywany na miejscu.






















