Terakazu Takamura Chromax Brown Nóż Santoku 16,5 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie!
Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Idealne dla tych, którzy szukają narzędzi kuchennych, które z wiekiem tylko zyskują na charakterze i jakości.
Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Naniwa oraz Shapton.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń z rdzewnej stali CHROMAX
- Rękojeść: brązowe drewno pakka
- Twardość: 64-65 HRC
- Długość całkowita: 29,8 cm
- Długość rękojeści: 12,0 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,6 cm
- Grubość klingi: 1,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 150 g
Made in Japan
Manufaktura Takamura Cutlery została założona przez Isamu Nakamure tuż po I wojnie światowej. Obecnie za markę odpowiedzialnych jest 3 prawnuków, którzy w dalszym ciągu kultywują tradycje wykuwania noży. Początkowo celem było stworzenie noży ze stali nierdzewnej które nie będą ustępować tym z węglowej. Cel został osiągnięty; około 20 lat temu kiedy Takamura jako jedna z pierwszych firm zaczęła używać stali SG2, wznosząc jakośc ostrzy na nowy poziom.
Wielu kowali zleca niektóre procesy technologiczne innym firmom jednakże w tym przypadku, każdy proces produkcji jest wykonywany na miejscu.