W przypadku ciężkich prac, wymagających rozłupania kości, czy porcjowania zamrożonego mięsa dużo lepiej sprawdzi się tasak – grube, ciężkie ostrze, często ze szlifem typu convex – wypukłym, który pozwala na maksymalne zwiększenie wytrzymałości, przy równoczesnym zachowaniu ostrości. To masywne narzędzie, które sprawdzi się w konkretnych zadaniach. Tasaków nie należy mylić z nożem chińskim – pomimo podobnego przekroju, nóż chiński jest dużo cieńszy i używanie go do ciężkich zadań doprowadzi do jego uszkodzenia lub zniszczenia.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: Rdzeń ze stali nierdzewnej AUS-8
- Rękojeść:
- Twardość: 58 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 28,0 cm
- Długość ostrza: 15,0 cm
- Szerokość klingi: 9,0 cm
- Grubość klingi: 5,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif asymetryczny dwustronny praworęczny
- Waga: ok. 619 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Solidna, japońska stal nierdzewna dobrej jakości produkowana przez Aichi Steel. Po odpowiedniej obróbce osiąga twardość dochodzącą do 60 HRC. Stal ta jest niezwykle ceniona za precyzyjnie dopracowany skład chemiczny. Dzięki zawartości chromu jest nierdzewna, ostra, z poprawionym trzymaniem ostrości. Molibden i wanad skutecznie poprawiają ich właściwości wytrzymałościowe, takie jak twardość, wytrzymałość i odporność na ścieranie. Oba pierwiastki poprawiają hartowność.
Dzięki popularnemu w stalach nierdzewnych dodatkowi krzemu stal ta ma zwiększoną odporność na naprężenia. Oprócz typowych noży stop ten jest również popularny wśród producentów maczet stawiających na niezawodność. AUS 8 jest porównywana z amerykańskimi stalami typu 440 i podobnie jak te stale jest niezawodna. Wśród użytkowników stal ta jest ceniona za swoją niezawodność wysoką twardość, wytrzymałość, odporność na korozję i zużycie, połączoną z niezłym trzymaniem ostrości. Stal ta jest stosowana masowo, dzięki czemu noże z niej wykonane będą tanie, ale jednocześnie solidne. Niech „masowe wykorzystywanie” nie kojarzy Wam się z „masówką” i gorszą jakością, ponieważ jakość stali AUS 8 nie pozwoli na jej negatywne zaszufladkowanie.
Skład:
- Węgiel: 0,75 %
- Chrom: 13-14,5 %
- Molibden: 0,1-0,3 %
- Wanad: 0,1-0,26 %
- Nikiel: 0,49 %
- Mangan: 0,5 %
- Krzem: 1 %
- Fosfor: 0,04%
- Siarka: 0,03%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji