Nóż kuchenny Santoku z serii Tamahagane San Black to doskonałe narzędzie do pracy z warzywami o owocami, jak również sprawdzi się w pracy z mięsem i rybą. Szeroka klinga jest idealna do przenoszenia pokrojonych produktów, jak również np. do rozgniata czosnku.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń VG-5 okuty stalą nierdzewną SUS410
- Rękojeść: czarna micarta
- Twardość: 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 31,0 cm
- Długość ostrza: 17,5 cm
- Szerokość klingi: 5,0 cm
- Grubość klingi: 1,6 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 179 g
Konserwacja dla noży nierdzewnych to: Stale nierdzewne, są z pewnością o wiele prostsze w obsłudze niż ich rdzewne odpowiedniki. Nie pokryją się patyną po krojeniu cytrusów, ani nie pojawią się na nim plamy rdzy, po zostawieniu go na kilka godzin na mokrym ręczniku. Podstawową zasadą konserwacji jest wycierania noża do sucha po jego użyciu. Noża nie powinno się zostawiać w wodzie lub wkładać go do bloku bez wytarcia. Od czasu do czasu, warto nasmarować go olejkiem. Niewielki kropki rdzy, które mogą pojawić się na ostrzu, występują najczęściej z powodu pozostałości kropel wody na nożu, można je prosto zmyć miękka stroną gąbki.Żadnych noży nie myj w zmywarce, gdyż silne detergenty i wysokie temperatury mogą uszkodzić nóż i osłabiać jego ostrość.
Jest to kolejna stal wysokiej klasy z Huty Takefu Steel Ltd. Ma mniej dodatków węglikotwórczych niż VG-10 przy podobnym, wysokim udziale chromu i węgla. Zawartość tych pierwiastków jest wyższa niż w przeciętnych stalach nierdzewnych. Przy precyzyjnie zaprojektowanym składzie krystalizacja węglików eutektycznych w stalach typu VG jest specjalnie opóźniana, żeby uzyskać ich jak najbardziej jednolitą strukturę i tym samym zwiększyć twardość stali.
Stal została opracowana z przeznaczeniem na wysokogatunkowe narzędzia do cięcia. Po hartowaniu stal tego typu osiąga twardość około 60 HRC, wysoka twardość gwarantuje dobre trzymanie ostrości. Charakteryzuje się wysoką odpornością na korozję, ale również na zużycie i pękanie.
Skład:
- Węgiel: 0,7-0,8 %
- Chrom: 13-15 %
- Molibden: 0,2-0,4 %
- Wanad: 0,1-0,2 %
- Nikiel: <0,25%
- Miedź: <0,25%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.