Tamahagane Ceramiczna ostrzałka do noży kółkowa 3 fazowa
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Tamahagane Ceramiczna ostrzałka kółkowa 3 fazowa
Opis produktu:
Trójfazowa ostrzałka ceramiczna, polecana dla wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich. Dzięki wodzie proces ostrzenia przebiega szybciej, a fabrycznie ustawione otwory ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem. Ponieważ rowek, w który wkłada się nóż, nie jest ustawiony równolegle do ceramicznego koła, jego kąt wypukły umożliwia nadanie nożowi pierwotnej ostrości. Gumowany uchwyt i podstawa mają właściwości przeciwpoślizgowe.
Dane techniczne:
- Wymiary: 21,0 x 3,6 x 5,0 cm
- Waga: 125 g
Wskazówki dotyczące użytkowania
1. Nalać wody do komory z kołami i nie wylewać jej do końca ostrzenia. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i zapobiega przegrzaniu ostrza.
2. Chwycić mocno rączkę, żeby ostrzałka nie zmieniała położenia.
3. Drugą dłonią chwycić nóż, przytrzymując palcem wskazującym grzbiet klingi. Włożyć pionowo nóż do rowka oznaczonego nr. 1. Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.
Nie powinno się zbyt mocno przyciskać noża podczas przesuwania jego krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła!
4. Włożyć pionowo nóż do rowka z białym kołem (średnie ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.
5. Włożyć pionowo nóż do rowka z różowym kołem (drobne ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy.
6. Po skończonej operacji umyć ręcznie nóż w gorącej wodzie i wytrzeć go do sucha ręcznikiem lub ściereczką. Zdjąć pokrywę i wypłukać ostrzałkę w czystej wodzie.
Marka Tamahagane słynie z produkcji noży od ponad 60 lat
Po wielu latach stała się jednym z najpopularniejszych produktów tworzonych w Tsubame City. Noże Tamahagane słynną z najwyższej jakości wykonania i świetnej obróbki stali.
Łączą oni tradycyjne techniki jak ręczne ostrzenie oraz polerowanie z najnowszymi technologiami jak m.in. roboty do spawania.
Topową stalą wykorzystywaną w nożach Tamahagane jest nierdzewna stal VG-5 o twardości 61 HRC +/- 1, stal ta występuje w seriach takich jak Kyoto, Tsubame oraz San jest ona dodatkowo przekuwana na zimno. Przekłada się to na dużo lepsze parametry samej stali jak zwiększoną gęstość stali, odporność na ścieranie oraz wyższa twardość.
Noże Tamahagane to świetny wybór dla osób szukających piękna i elegancji.
Noże świetnie sprawdzą się w domowej kuchni, jak również w profesjonalnym użytku.