Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm
Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm

Takeshi Saji STRIX Nóż Nóż Nakiri 17 cm

Kod
HK-12205
Producent
Rozmiar

1 399,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nakiri to nóż, który znakomicie sprawdzi się w kuchni zdominowanej przez warzywa i owoce, jest on wprost stworzony do cięcia nawet kilogramów produktów. Charakteryzuje go prostokątne szerokie ostrze, które nie posiada tradycyjnego czubka- zamiast tego delikatne unosi się do góry.

Linia Takeshi Saji STRIX jest bardzo wyjątkowa. Oktagonalne rękojeści zrobione z wytrzymałego drzewa orzechowego, a zwieńczone są Kakumaki z hebanowca wschodniego, zwanego też hurma. Ostrza wykute są z rewolucyjnej, nierdzewnej stali proszkowej STRIX hartowanej na ok. 64-65 HRC. Charakteryzuje się ona wysoką wytrzymałością, długim trzymaniem ostrości i łatwością ostrzenia. Powierzchnia głowni łączy w sobie dwa różne wykończenia: Tsuchime i Migaki. Ozdobne młotkowanie zostało następnie wypolerowane.

O marce:

Mistrz Takeshi Saji, urodzony w 1948 roku w Takefu, jest jednym z nielicznych kowali starego pokolenia, którzy nadal praktykują swoje rzemiosło. Każdy nóż wykonany przez niego to prawdziwe dzieło sztuki z duszą.

Jest znany z tego, że nie idzie na łatwiznę, wybierając do produkcji swoich noży materiały, które są trudne w obróbce, lecz niezwykle wytrzymałe i piękne. Każdy nóż, który opuszcza jego warsztat, jest unikatowy i jedyny w swoim rodzaju, co jest wynikiem zarówno wykorzystywanych surowców, jak i mistrzowskiej techniki.

Dane techniczne:

  • Ostrze: rdzeń ze stali proszkowej STRIX okuty stalą nierdzewną
  • Rękojeść: oktagonalna z drewna orzechowego, pierścień z hebanu
  • Twardość: 64-65 HRC
  • Długość całkowita: 31,3 cm
  • Długość rękojeści: 13,0 cm
  • Długość ostrza: 16,0 cm
  • Szerokość klingi: 5,1 cm
  • Grubość klingi na pięcie: 2,3 mm
  • Grubość klingi na środku: 2,3 mm
  • Grubość klingi 1 cm od czubka: 2,3 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 178 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
HK-12205
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal proszkowa
Rodzaj stali
STRIX
Producent
Takeshi Saji
Długość ostrza
16 - 19 cm
Kształt ostrza
Nakiri/Warzywa i owoce

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

STRIX jest nierdzewną stalą proszkową wyrabianą przez hutę Takefu. Stal ta powstała jako efekt przemyśleń „jak stworzyć idealny materiał na głownie użytkowych noży”. Jej nazwa bierze się od połączenia słów „Strong” i „Matrix”, co kryje w sobie sekret jej świetności. Zamiast skupiać się na dodawaniu do bazowego materiału mnóstwa różnych elementów i rozprowadzaniu węglików, Takefu chyli się w stronę wzmacniania „matrycy”, którą w tym przypadku jest sam metal bazowy. STRIX hartowana jest na około 64-65 HRC, co zajmuje jedno z najwyższych miejsc sposród stali nierdzewnych. Łączy ona w sobie wysoką wytrzymałość, odporność na rdzę i długie trzymanie ostrości, bez poświęcania łatwości ostrzenia. Jest to świeża stal prototypowa i jej skład chemiczny nie został jeszcze udostępniony.

Mistrz Takeshi Saji urodził się w 1948 roku na słynącej ze swojej historii

Rzemieślniczej, japońskiej wyspie Honisu w mieście Takefu, które po połączeniu z sąsiednim Imadate utworzyło po 2005 roku miasto znane dziś jako Echizen. Rodzina Saji od kilku pokoleń znana jest ze wspaniałych wyrobów kowalskich, co mogło wpłynąć na doświadczenie oraz tytuł Mistrzowski Pana Saji, którego specjalizacją są jedne z najlepszych na świecie noży myśliwskich, kuchennych oraz białej broni wykonywanej według najstarszych japońskich ręcznych metod obróbki, wyłącznie na zamówienie. Noże kuchenne mistrza Takeshi Saji, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć.

Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Do wykonywania wysokiej klasy kling swoich noży głównie używa jednej z najtwardszych dostępnych stali. Szybkotnącej sproszkowanej stali R2 / SG2, która osiąga zdumiewający wynik w skali twardości Rockwella- rzędu HRC 63 +/- 1, co stanowi o wyjątkowej żywotności ostrza. Same rękojeści oraz pochwy również zasługują na podziw.

Mistrz Saji upodobał sobie rzadkie i naturalne komponenty, takie jak: poroże jelenia, kości, Olneya tesota – nazywane potocznie drzewem żelaznym. Cechuje się ono zadziwiającą twardością i cieszącą oko fakturą. Całości dopełnia wykonywanie przez mistrza, sięgającej 7 000 lat tradycji - japooskiej techniki lakierowania Makie Urushi.

Wartym dodania jest również fakt, iż ręczne kucie ostrzy w stylu Echizen Echihamono

Oznacza, że dwa noże nie mogą być takie same-jak płatki śniegu, które mają własne odrębne wzory i szczegóły. Istotnym elementem, o którym warto powiedzieć jest fakt, iż w 1994 roku Mistrzowi został nadany tytuł Dento-Kougeishi - tradycyjnego mistrza rzemieślniczego, który zatwierdziło japońskie Ministerstwo Gospodarki Handlu i Przemysłu.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel