• Home
  • Nasze marki
    • Bisbell
    • Bunmei
    • Gihei
    • Global
    • Fujiwara
    • Hattori
    • Hideo Kitaoka
    • Hinokuni
    • Hinoura
    • Ittetsu
    • Kajiwara
    • Kanetsugu
    • Kanetsune
    • Katsushige Anryu
    • Katsuto Tanaka
    • Kenshiro Hatono
    • Kei Kobayashi
    • Kunio Ishikawa
    • Kunio Masutani
    • Kyohei
    • Makoto Kurosaki
    • Masakage
    • Masahiro
    • Masanobu Okada
    • Matoshiku
    • Mcusta
    • Misuzu Hamono
    • Miyabi
    • Motokyuuichi
    • Muneishi
    • Nagomi
    • Naoki Mazaki
    • Nishida
    • Sakai Takayuki
    • Satake Cutlery Mfg
    • Shigeki Tanaka
    • Shiro Kamo
    • Sukenari
    • Tadafusa
    • Takeshi Saji
    • Takeo Murata
    • Tamahagane
    • Terakazu Takamura
    • Traditional Tamahagane Honoyaki
    • Tsuboe
    • Tojiro
    • Tsunehisa
    • Yauji
    • Yoshimi Kato
    • Yu Kurosaki
    • Zakuri
  • Noże kuchenne
    • Kształty noży
    • Noże wg. zastosowań
    • Noże ręcznie kute
    • Noże ze stali damasceńskiej
    • Zestawy
  • Stale
    • Aogami Super
    • Aogami#2
    • Aogami#1
    • Shirogami#2
    • Shirogami#1
    • SK-5
    • ZA18
    • Sandvik 19C27
    • CROMOVA18
    • VG-10
    • VG-5
    • VG-1
    • 420J2
    • Gingami#3
    • AUS-8
    • AUS-10
    • MVS10Cob
    • R2/SG2
    • SRS-13
    • SRS-15
    • ZDP-189
    • HAP-40
  • Outdoor
    • Higonokami
    • Foldery
    • Noże outdoorowe
    • Kiridashi
  • Ostrzenie
    • Kamienie do ostrzenia
    • Musaki do noży
    • Ostrzałki rolowane
    • Akcesoria do ostrzenia
    • Akademia ostrzenia
    • Serwis
  • Akcesoria
    • Deski do krojenia
    • Bloki na noże
    • Torby na noże
    • Listwy magnetyczne
    • Ochraniacze na ostrza
    • Rękojeści do noży
    • Akcesoria do ryb
    • Akcesoria kuchenne
    • Tarki japońskie
    • Węgiel drzewny
    • Nożyczki Nigiri Basami
    • Obcinacze do paznokci
    • Olejki
    • Nożyczki do włosów
    • Japońskie Grille Konro
  • Nowości
  • Grawer
Twój koszyk jest pusty
    Zaloguj
    Nie masz jeszcze konta?
    Załóż konto
  1. Start
  2. Nasze marki
  3. Takeshi Saji
  4. Noże outdoorowe
  5. Takeshi Saji Keiryu ..
  • Takeshi Saji Keiryu Shirogami Nóż Outdoor 16 cm
  • zobacz wszystkie

Takeshi Saji Keiryu Shirogami Nóż Outdoor 16 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: Keiryutou155
  • Kod producenta:
  • Dostępność: Niedostępny Niedostępny

  • 2 199,00 zł / szt.
  • szt.
    Niedostępny
  • PayPo Kup teraz, zapłać za 30 dni.
  • Blik Szybkie płatności Blik.

Zamówienia złożone do godziny 12.00 wysyłamy tego samego dnia. Darmowa dostawa przy zamówieniach powyżej 300 zł.

  • Dostawa nawet w 24h
  • Gwarancja Przez 2 lata
  • Zwrot Do 14 dni

Ciesz się swoimi zamówionymi produktami nawet następnego dnia.

Każdy produkt objęty jest 2-letnią gwarancją

W ciągu 14 dni możesz zwrócić towar w nienaruszonym stanie.

Takeshi Saji Keiryu Shirogami Nóż Outdoor 16 cm

Nóż outdoorowy wykonany przez światowej sławy mistrza kowalstwa – Takeshi'ego Saji. Wykonany jest ze stali węglowej Shirogami, bardzo twardej, co pozwoli mu bez problemu na utrzymanie ostrości na cały okres wyprawy. Znaczna grubość klingi i pół pełny szlif nadają mu niezwykłej wytrzymałości, sprawdzi się nawet przy cięższych pracach. Drewniana rękojeść oryginalnie wykończona fornirem zapewnia pewny chwyt. Takeshi znany jest ze swojego nietuzinkowego stylu, widać to m.in. po pochwach noży, które również wykonane są z drewna i wykończone fornirem.

Noże mistrza Takeshi Saji, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzewna stal Shirogami
- Twardość: 62 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 28,0 cm
- Długość ostrza: 16,0 cm
- Szerokość klingi: 3,1 cm
- Grubość klingi: 5,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 219 g

 

Konserwacja noży

O sprzęt trzeba dbać, zwłaszcza kiedy inwestujemy w sprzęt wysokiej jakości. Nie każdy jednak pamięta, że najlepszą konserwacją jest profilaktyka. Należy unikać wilgotnych miejsc, takich jak trawnik, mech czy pobliże zbiorników wodnych. Poza oczywistym ryzykiem skaleczeń nie jest wskazane dotykać gołą skórą ostrza, na niej oprócz wilgoci znajduje się też sól, która przyspieszy proces utleniania. Bardzo ważne jest też mycie i wytarcie noża do sucha. Należy to robić po, każdym użyciu, zwłaszcza przy żywności. Nie tylko w owocach i warzywach, ale również w mięsie jest duża ilość wody, przed którą należy chronić klingę. Na noc warto schować nóż do suchego miejsca. Jeśli zaś chodzi o profilaktykę, za sprawą kurouchi jedynymi miejscami narażonymi na patynę i rdzę są szlif, i najcenniejsza dla nas, krawędź tnąca. Te miejsca warto smarować olejkiem. W przypadku pochwy skórzanej, z czasem będziemy mogli robić to coraz rzadziej. Po wielokrotnym wkładaniu i wyciąganiu zabezpieczonego noża, pochwa będzie porządnie naoliwiona i samo jej używanie, będzie nóż smarować.

Stal Shirogami

Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.

Skład stali Shirogami:

- Węgiel: 1,05-1,15%

- Mangan: 0,20-0,30%

- Fosfor: 0,025%

- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

  • Opis
  • Konserwacja
  • Specyfikacja stali
  • Warunki gwarancyjne
  • Polecamy produkty
Dołącz do naszego klubu.

Dołącz do naszego klubu i otrzymuj informacje o dostawach oraz promocjach.

Informacje
O firmie Kontakt Sklep stacjonarny Zamówienia telefoniczne Formularze Kariera Regulamin Polityka prywatności Koszty i sposoby dostawy Sposoby płatności Regulamin karty podarunkowej Odstąpienie od umowy
O Nożach
Noże kuchenne - co wybrać Japońskie rodzaje stali Typy noży japońskich Rodzaje japońskich noży kuchennych Nóż szefa kuchni jaki wybrać? Noże kuchenne Zimowy Ranking - najlepsze noże japońskie
Ostrzenie
Akademia Ostrzenia Serwis ostrzenie noży kuchennych
Kontakt
Social media
  Facebook   Instagram
Sklep internetowy SOTE

Ustawienia cookies

Niezbędne pliki cookie

Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.

Zawsze aktywne

Analityczne pliki cookie

Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.

Reklamowe pliki cookie

Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.