Niewielkich rozmiarów, nóż uniwersalny może być zarówno pierwszym nożem w kuchni, jak również uzupełnieniem to obecnej kolekcji. Ostrze o długości 13 cm nada się zarówno do krojenia produktów średniej i małej wielkości, jak również przy odrobinie wprawy damy sobie radę z obieraniem.
Seria Takeshi Saji Blue Turquoise została wykończona w black finish. Użyty do rękojeści niebieski turkus, dodaje wagi do noża, co docenią osoby, szukającego cięższego noża. Wartą uwagi jest piękna 3 nitowa konstrukcja, na środku został użyty piękny ozdoby nit. Przesuwając palecem po klindze, poczujemy lekką chropowatość, dodająca uczucia surowości oraz ręcznego rzemiosła. Mogą być to zarówno noże dla kolekcjonerów, jak i osób szukając unikatowych i niezawodnych narzędzi do pracy.
Użyta w tej serii stal to nierdzewna stal proszkowa R-2 o twardości 62-63 HRC. Co sprawia, że praca z tym nożem, będzie czystą przyjemnością. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.
O marce:
Mistrz Takeshi Saji, urodzony w 1948 roku w Takefu, jest jednym z nielicznych kowali starego pokolenia, którzy nadal praktykują swoje rzemiosło. Każdy nóż wykonany przez niego to prawdziwe dzieło sztuki z duszą.
Jest znany z tego, że nie idzie na łatwiznę, wybierając do produkcji swoich noży materiały, które są trudne w obróbce, lecz niezwykle wytrzymałe i piękne. Każdy nóż, który opuszcza jego warsztat, jest unikatowy i jedyny w swoim rodzaju, co jest wynikiem zarówno wykorzystywanych surowców, jak i mistrzowskiej techniki.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń ze stali proszkowej R-2 okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: niebieski turkus ze stalowym bolsterem wykończonym na wysoki połysk
- Twardość: 62-63 HRC
- Długość całkowita: 25,3 cm
- Długość rękojeści: 11,2 cm
- Długość ostrza: 13,0 cm
- Szerokość klingi: 3,5 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,5 mm
- Grubość klingi na środku: 2,0 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,7 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 164 g
Made in Japan