Terakazu Takamura Chromax Nóż Santoku 17 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz czy kapusta.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń ze stali CHROMAX
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 63-64 HRC
- Długość całkowita: 29,5 cm
- Długość ostrza: 17,0 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi: 1,5 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 118 g
Manufaktura Takamura Cutlery została założona przez Isamu Nakamure tuż po I wojnie światowej. Obecnie za markę odpowiedzialnych jest 3 prawnuków, którzy w dalszym ciągu kultywują tradycje wykuwania noży. Początkowo celem było stworzenie noży ze stali nierdzewnej które nie będą ustępować tym z węglowej. Cel został osiągnięty; około 20 lat temu kiedy Takamura jako jedna z pierwszych firm zaczęła używać stali SG2, wznosząc jakośc ostrzy na nowy poziom.
Wielu kowali zleca niektóre procesy technologiczne innym firmom jednakże w tym przypadku, każdy proces produkcji jest wykonywany na miejscu.