Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm
Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm

Tadafusa SLD Nóż Santoku 17 cm

Kod
HK-2
Producent
Rozmiar

559,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Japoński nóż kuchenny marki Tadafusa, nóż Santoku z ostrzem o długości 17 cm, doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz czy kapusta. Świetnie sprawdza się podczas codziennych prac kuchennych.

Rękojeść wykonana z karbonizowanego drewna kasztanowego bardzo dobrze dopasowuje się do dłoni oraz nie męczy jej przy dłuższej pracy. Drewniana rękojeść poddana jest procesowi karbonizowania który sprawia że rękojeść staje się ciemnobrązowa oraz dodatkowo pełni funkcję antybakteryjną i cechuje ją wysoka odporność na wilgoć.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne

  • Ostrze: rdzeń ze stali półrdzewnej SLD okuty stalą nierdzewną
  • Rękojeść: antybakteryjne karbonizowane drewno kasztanowe
  • Twardość: 61–62 HRC
  • Długość całkowita: 30 cm
  • Długość rękojeści: 12 cm
  • Długość ostrza: 17,0 cm
  • Szerokość klingi: 3,3 cm
  • Grubość klingi na pięcie: 1,8 mm
  • Grubość klingi na środku: 1,7 mm
  • Grubość klingi 1 cm od czubka: 0,8 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 124 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
HK-2
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal nierdzewna
Producent
Tadafusa
Kształt ostrza
Santoku/Wielofunkcyjny
Długość ostrza
16 - 19 cm
Rodzaj stali
SLD

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal z huty Hitachi, dla której bazą była stal SKD11. Wiele osób nazywa ją „pół rdzewną” ze względu na bardzo wysoką ilość chromu, sięgającą granicy między stalami nierdzewnymi a węglowymi. Jest niezwykle wytrzymała i odporna na ścieranie za sprawą dużą ilość węgla. W połączeniu z odpornością na rdzę tworzy stal doskonałą do noży zarówno kuchennych, jak i innych. Na ogół hartowana na ok. 60 HRC, przez co nie będzie sprawiała trudności przy ostrzeniu, którego nie będzie wymagać szczególnie często ze względu na równomiernie rozłożone i drobne węgliki w strukturze stali.

Skład:

  • węgiel: 1,4-1,6%
  • chrom: 11-13%
  • molibden: 0,8-1,2%
  • wanad: 0,2-0,5%
  • nikiel: 0,5%
  • mangan: 0,6%
  • krzem: 0,4%
  • miedź: 0,25%
  • fosfor: 0,03%
  • siarka: 0,03%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Noże kuchenne Tadafusa, ręcznie kute w mieście Sanjo.

Noże Tadafusa wykonane są z rdzenia ze stali SLD o twardości 60-62 HRC, cechuje ją łatwość ostrzenia oraz bardzo dobre właściwości cięcia, rdzeń jest dodatkowo okuty miękką stalą nierdzewną. Stal SLD opracowana przez koncern Hitachi. Zawiera ok. 1,5 % węgla oraz 11-13 % chromu. Stal SLD wymaga większej uwagi niż standardowe stale nierdzewne, specyfikacja jest zbliżona bardziej do stali rdzewnych. Jednakże nie jest ona aż tak podatna na rdzewienie. Podstawową zasadą konserwacji jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. 

Rękojeść wykonana z karbonizowanego drewna kasztanowego bardzo dobrze dopasowuje się do dłoni

nie męczy jej przy dłuższej pracy. Drewniana rękojeść poddana jest procesowi karbonizowania który sprawia że rękojeść staje się ciemnobrązowa oraz dodatkowo pełni funkcję antybakteryjną i cechuje ją wysoka odporność na wilgoć. Rękojeść z antybakteryjnego karbonizowanego drewna, która została opatentowana przez Tadafusa (Patent japoński nr 4029427). Antybakteryjne drewno karbonizowane, nie ma wilgoci oraz jest odporne na wszelkie siedliska bakterii.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel