Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm
Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm

Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm

Kod
ISN-08
Producent
Rozmiar

799,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Tadafusa Aogami#2/SS Nóż Honesuki 15 cm

Opis produktu:

Nóż Honesuki znajdzie zastosowanie w trybowaniu większych części mięsa, takich jak szponder, udziec jagnięcy czy indyk. Zakończona ostrym czubkiem klinga pozwala ciąć precyzyjnie w najciaśniejszych miejscach I ułatwia oddzielenie mięsa od kości. Nóż posiada dwustronny symetryczny szlif.

Noże Tadafusa, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.

Dane techniczne:

- Ostrze: Rdzeń z rdzewnej stali Aogami#2 okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: antybakteryjne drewno bubinga
- Twardość: 61-62 HRC
- Długość całkowita: 29,0 cm
- Długość ostrza: 15,0 cm
- Szerokość klingi: 3,5 cm
- Grubość klingi: 3,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 140 g

Do pobrania
Symbol
ISN-08
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal rdzewna okuta stalą nierdzewną
Producent
Tadafusa
Długość ostrza
11 - 15 cm
Rodzaj stali
Aogami (Super, #1,#2)
Kształt ostrza
Honesuki/Do trybowania

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogamiwzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.

Skład stali:

- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Noże kuchenne Tadafusa, ręcznie kute w mieście Sanjo.

Noże Tadafusa wykonane są z rdzenia ze stali SLD o twardości 60-62 HRC, cechuje ją łatwość ostrzenia oraz bardzo dobre właściwości cięcia, rdzeń jest dodatkowo okuty miękką stalą nierdzewną. Stal SLD opracowana przez koncern Hitachi. Zawiera ok. 1,5 % węgla oraz 11-13 % chromu. Stal SLD wymaga większej uwagi niż standardowe stale nierdzewne, specyfikacja jest zbliżona bardziej do stali rdzewnych. Jednakże nie jest ona aż tak podatna na rdzewienie. Podstawową zasadą konserwacji jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. 

Rękojeść wykonana z karbonizowanego drewna kasztanowego bardzo dobrze dopasowuje się do dłoni

nie męczy jej przy dłuższej pracy. Drewniana rękojeść poddana jest procesowi karbonizowania który sprawia że rękojeść staje się ciemnobrązowa oraz dodatkowo pełni funkcję antybakteryjną i cechuje ją wysoka odporność na wilgoć. Rękojeść z antybakteryjnego karbonizowanego drewna, która została opatentowana przez Tadafusa (Patent japoński nr 4029427). Antybakteryjne drewno karbonizowane, nie ma wilgoci oraz jest odporne na wszelkie siedliska bakterii.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel