Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm

Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm

Kod
S-202
Producent
Rozmiar

2 799,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Sukenari ZDP-189 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nóż Szefa kuchni to podstawowy nóż każdego kucharza, pokroimy nim mięso, ryby jak również owoce i warzywa. Nóż o długości 21 cm dedykujemy zarówno dla początkujących kucharzy, jak i do profesjonalistów. Z pewnością Gyuto w tej długości, może być pierwszym wyborem w naszej nożowej przygodzie. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.

O marce:

Sukenari to mała kuźnia zlokalizowana w prefekturze Toyama w centrum Honsiu, Japonii. Prefektura Toyama graniczy z prefekturami Niigata i Nagano na wschodzie oraz prefekturą Gifu na południu. Firma ta, założona w 1933 roku przez mistrza Hanaki Toukichi, od dwóch pokoleń produkuje noże najwyższej jakości.

Sukenari wyróżnia się pracą na najlepszych dostępnych stalach oraz perfekcyjnym wykończeniem swoich produktów. Obecnie kuźnia jest prowadzona przez drugie pokolenie, a trzecie pokolenie kowali również pochodzi od Mistrza Hanaki Toukichi.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń stal proszkowa ZDP-189 okuta stalą nierdzewną
- Rękojeść: drewno dąb pierścień bawoli róg
- Twardość: 66-67 HRC
- Długość całkowita: 34,9 cm
- Długość rękojeści: 13,0 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 4,8 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,5 mm
- Grubość klingi na środku: 2,2 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,4 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 172 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
S-202
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Kształt ostrza
Gyuto/Szefa kuchni
Typ stali
Stal proszkowa
Producent
Sukenari
Rodzaj stali
ZDP-189
Długość ostrza
20 - 24 cm

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

ZDP-189 – nowa japońska proszkowa stal z extremalnie wysoką zawartością węgla (3%) i chromu (20%) wyprodukowana w Hitachi (w nożach firmy Henckels określana jako MC66). Proces jej produkcji jest bardzo skomplikowany i kosztowny, używa jej się w nożach z bardzo wysokiej półki. Hartuje się ją do najwyższych twardości, nawet do 67-68 HRC niemożliwych do uzyskania w nożach użytkowych z innych stali, bardzo duża agresja cięcia (najbardziej agresywne cięcie jest, kiedy nie wykańczamy krawędzi tnącej na lustro, ta stal lubi wykończenie na trochę mniejszych gradacjach). Bardzo długo też utrzymuje ostrość. Zwykle używa się jej w niewielkich nożach lub jako rdzeń laminatu, który pozwala poprawić wytrzymałość całego noża na naprężenia boczne. Ekstremalna twardość przekłada się na spore trudności w ostrzeniu tej stali z ręki

Skład stali:

- Węgiel: 3,00%,
- Wanad: 0,60%,
- Chrom: 20,00%,
- Molibden: 1,40%,
- Mangan: 0,50%,
- Wolfram: 0,60%
- Krzem: 0,40%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Sukenari to mała kuźnia znajdująca się w prefekturze Toyama

Znajduje się mniej więcej w centrum Honsiu w Japonii i graniczy z prefekturami Niigata i Nagano na wschodzie i prefekturą Gifu na południu. Firma tworzy noże najwyższej jakości już od 2 pokoleń, charakteryzuje ją praca na stalach najwyższej jakości oraz idealne wykończenie noży.

Sukenari jest obecnie prowadzony przez drugie pokolenie, a trzecie pokolenie kowali pochodzi od Mistrza Hanaki Toukichi. Kuźnia została założona w 1933 roku przez mistrza Hanaki Toukichi.

Noże Sukenari, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Oferowane przez nas modele są wykonane ze stali ZDP-189 jest to nowa japońska proszkowa stal z ekstremalnie wysoką zawartością węgla (3%) i chromu (20%) wyprodukowana w Hitachi. Proces jej produkcji jest bardzo skomplikowany i kosztowny, przez co używana jest tylko w nożach najwyższej jakości.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel