Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm
Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm

Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 18 cm

Kod
G-7505
Producent
Rozmiar

1 199,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Ręcznie kuty nóż kuchenny Shiro Kamo, to wielozadaniowe narzędzie każdego szefa kuchni, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od krojenia warzyw po porcjowanie mięsa czy siekanie czosnku. Nóż Szefa kuchni to jeden z niezbędników, każdej kuchni.

Całość dopełnia rękojeść wykonana z drewna różanego wykończona skuwką z pakkawood. Konstrukcja jest niezwykle lekka, a rękojeść w kształcie litery D świetnie  dopasowuje się do dłoni.

Noże Shiro Kamo, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć i wymiarów. 

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: warstwowa stal nierdzewna rdzeń ze stali proszkowej SG2
- Rękojeść: drewno różane pierścień z pakkawood
- Twardość: 62-63 HRC
- Długość całkowita: 32,5 cm
- Długość ostrza: 18,0 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi: 1,9 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 127 g

Do pobrania
Symbol
G-7505
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Kształt ostrza
Gyuto/Szefa kuchni
Producent
Shiro Kamo
Typ stali
Stal proszkowa
Rodzaj stali
SG-2/R-2
Długość ostrza
16 - 19 cm

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

R-2 to stal proszkowa szybkotnąca R2 nazywana czasem  "SG2 (Super Gold #2)". Jedyna różnica pomiędzy tymi stalami to źródło ich dystrybucji. Stal R2 jest robiona przez jedna z największych i najbardziej znanych firm, czyli „Kobelco steel company”, która zajmuje się też dystrybucją tej stali pod właśnie tą nazwą. 

R-2 jest stalą używana w Echizen (dawniej Takefu), kultowym miejscu, w którym wytwarza się ostrza od XIII wieku. Noża wykonane z tej stali zajęły pierwsze miejsce w raporcie testów konsumenckich firmy Smartson ze Szwecji deklasując wszystkie noże topowych europejskich firm.

Stal ta jest bardzo twarda (twardsza niż większość innych stali proszkowych) i ma ekstremalnie długie trzymanie ostrości. Nie wymaga dużego zachodu przy konserwacji i nie rdzewieje łatwo, co jest wyjątkiem wśród stali, z tak doskonałym trzymaniem ostrości. Ostrość utrzymuje podobnie jak kultowa stal ZDP-189, ale ostrzy się od niej znacznie łatwiej. Można wyprowadzać krawędź tnąca na niskie kąty i dobrze pracuje się tą stalą na cienkich wypolerowanych krawędziach tnących.

Skład stali:

- Węgiel: 1.25 – 1.45%,
- Wanad: 1.80 – 2.20%,
- Chrom: 14.00 – 16.00%,
- Molibden: 2.30 – 3.30%,
- Mangan: 0.40%,
- Fosfor: 0.03%,
- Siarka: 0.03%,
- Krzem: 0.5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Mistrz Shiro Kamo urodził się w 1958 roku, wykonuje on swoje noże w Takefu Village

Jak m.in. Takeshi Saji, Yu Kurosaki czy Yoshimi Kato. Jako jeden z niewielu został odznaczony państwową nagrodą ,,Traditional Craftman”, która jest najwyższym odznaczeniem dla kowali wykuwających noże i jest on jednym z najbardziej cenionych kowali w Japonii. Shiro Kamo jest prezesem stowarzyszenia Takefu Knife Village i odpowiada m.in. za podtrzymywanie i promowania tradycyjnych technik kowalstwa.

Shiro Kamo najczęściej wykonuje swoje noże z rdzewnych stali Aogami oraz Shirogami 

Jak również ze stali nierdzewnych jak VG-10 czy proszkowa SG2. Noże wykonane są z dużą precyzją, a ręcznie wykuwane klingi poprawiają w dużym stopniu właściwości stali jak m.in. wytrzymałość, odporność na ścieranie czy wykruszenia.

Noże mistrza Shiro Kamo, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel