Shiro Kamo SG2 Damascus Nóż Nakiri 16,5 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Nóż Nakiri służy do cięcia ziół i warzyw, prostokątna klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych składników. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Całość dopełnia rękojeść wykonana z drewna różanego wykończona skuwką z pakkawood. Konstrukcja jest niezwykle lekka, a rękojeść w kształcie litery D świetnie dopasowuje się do dłoni.
Noże Shiro Kamo, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć i wymiarów.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: warstwowa stal nierdzewna rdzeń ze stali proszkowej SG2
- Rękojeść: oktagonalna drewno różane pierścień z pakkawood
- Twardość: 62-63 HRC
- Długość całkowita: 30,5 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 5,2 cm
- Grubość klingi: 3,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 144 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
R-2 to stal proszkowa szybkotnąca R2 nazywana czasem "SG2 (Super Gold #2)". Jedyna różnica pomiędzy tymi stalami to źródło ich dystrybucji. Stal R2 jest robiona przez jedna z największych i najbardziej znanych firm, czyli „Kobelco steel company”, która zajmuje się też dystrybucją tej stali pod właśnie tą nazwą.
R-2 jest stalą używana w Echizen (dawniej Takefu), kultowym miejscu, w którym wytwarza się ostrza od XIII wieku. Noża wykonane z tej stali zajęły pierwsze miejsce w raporcie testów konsumenckich firmy Smartson ze Szwecji deklasując wszystkie noże topowych europejskich firm.
Stal ta jest bardzo twarda (twardsza niż większość innych stali proszkowych) i ma ekstremalnie długie trzymanie ostrości. Nie wymaga dużego zachodu przy konserwacji i nie rdzewieje łatwo, co jest wyjątkiem wśród stali, z tak doskonałym trzymaniem ostrości. Ostrość utrzymuje podobnie jak kultowa stal ZDP-189, ale ostrzy się od niej znacznie łatwiej. Można wyprowadzać krawędź tnąca na niskie kąty i dobrze pracuje się tą stalą na cienkich wypolerowanych krawędziach tnących.
Skład stali:
- Węgiel: 1.25 – 1.45%,
- Wanad: 1.80 – 2.20%,
- Chrom: 14.00 – 16.00%,
- Molibden: 2.30 – 3.30%,
- Mangan: 0.40%,
- Fosfor: 0.03%,
- Siarka: 0.03%,
- Krzem: 0.5%
Mistrz Shiro Kamo urodził się w 1958 roku, wykonuje on swoje noże w Takefu Village
Jak m.in. Takeshi Saji, Yu Kurosaki czy Yoshimi Kato. Jako jeden z niewielu został odznaczony państwową nagrodą ,,Traditional Craftman”, która jest najwyższym odznaczeniem dla kowali wykuwających noże i jest on jednym z najbardziej cenionych kowali w Japonii. Shiro Kamo jest prezesem stowarzyszenia Takefu Knife Village i odpowiada m.in. za podtrzymywanie i promowania tradycyjnych technik kowalstwa.
Shiro Kamo najczęściej wykonuje swoje noże z rdzewnych stali Aogami oraz Shirogami
Jak również ze stali nierdzewnych jak VG-10 czy proszkowa SG2. Noże wykonane są z dużą precyzją, a ręcznie wykuwane klingi poprawiają w dużym stopniu właściwości stali jak m.in. wytrzymałość, odporność na ścieranie czy wykruszenia.
Noże mistrza Shiro Kamo, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.