Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm
Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm

Shiro Kamo Aogami Super/SS Nóż Bunka 16,5 cm

Kod
G-4406
Producent
Rozmiar

799,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Oryginalne wykończenie i nietypowy kształt, sprawia że Bunka zawsze przyciąga swoją uwagę. Jest to połączenie noża Gyuto oraz Santoku. Czerpiąc z obu jak najwięcej, szeroka klinga jak w nożu Santoku oraz ostry czubek typowy dla noża Gyuto, sprawia że Bunka. Sprawdzi się doskonale w pracach kuchennych od siekania, po precyzyjne krojenie. Czy to sprawia że Bunka to nóż niemal idealny?

Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.

O marce:

Mistrz Shiro Kamo, urodzony w 1958 roku, to ceniony kowal z Takefu Village w Japonii, odznaczony państwowym tytułem „Traditional Craftsman” za swoje osiągnięcia w wykuwaniu noży. Prezes Takefu Knife Village, Shiro Kamo, promuje tradycyjne techniki kowalskie, tworząc noże z wysokiej jakości stali, takich jak Aogami, Shirogami, VG-10 i proszkowa SG2.

Jego ręcznie wykute klingi, znane z wytrzymałości i odporności na ścieranie, są unikatowe i mogą nieco różnić się od tych na zdjęciach, co podkreśla ich niepowtarzalny charakter. Więcej wyrobów mistrza Shiro Kamo znajdziesz TUTAJ.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń ze stali rdzewnej Aogami Super okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: oktagonalna drewno wenge
- Twardość: 63-65 HRC
- Długość całkowita: 32,1 cm
- Długość rękojeści: 13,0 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,6 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,9 mm
- Grubość klingi na środku: 1,9 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,6 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 134 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
G-4406
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Producent
Shiro Kamo
Typ stali
Stal rdzewna okuta stalą nierdzewną
Rodzaj stali
Aogami (Super, #1,#2)
Kształt ostrza
Bunka/Wielofunkcyjny
Długość ostrza
16 - 19 cm

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Super Aogami (super blue) to stal węglowa specjalnie opracowana do specjalistycznych noży i narzędzi, powstaje poprzez wzbogacenie stali Aogami molibdenem i wanadem. Jest to jedna z najbardziej pożądanych stali w japońskich nożach kuchennych. Przy odpowiedniej obróbce to rewelacyjna stal, która bardzo długo utrzymuje ostrość, a jednocześnie łatwo się ostrzy. Bez wątpienia ma najdłuższe trzymanie ostrości wśród całej grupy stali z huty Hitachi. Najbardziej znani japońscy twórcy używający tej stali Takeshi Saji, Moritaka, Takeda czy Yoshimi Kato. Zwykle hartuje się ją w przedziale 63-65 HRC. Stal ta jednak jest bardzo rdzewna i należy poświecić trochę czasu na jej pielęgnacje oraz nie zostawiać wilgotnego noża by nie pokrył się patyną lub rdzą. Niektórzy spośród japońskich mistrzów z tego powodu stosują ją jako rdzeń w nożach laminowanych płazami ze stali nierdzewnych bądź damastu. Dzięki laminowaniu płazami ze stali węglowych niwelujemy efekt przyklejania się plastrów krojonych produktów do płazów noża.

Skład:

- węgiel: 1,40 - 1,50%
- wolfram: 2,00 - 2,50%
- wanad: 0,30 - 0,50%
- chrom: 0,30 - 0,50%
- molibden: 0,30 - 0,50%
- mangan: 0,20 -0. 30%
- fosfor: 0,025%
- siarka: 0,004%
- krzem: 0,10 - 0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Mistrz Shiro Kamo urodził się w 1958 roku, wykonuje on swoje noże w Takefu Village

Jak m.in. Takeshi Saji, Yu Kurosaki czy Yoshimi Kato. Jako jeden z niewielu został odznaczony państwową nagrodą ,,Traditional Craftman”, która jest najwyższym odznaczeniem dla kowali wykuwających noże i jest on jednym z najbardziej cenionych kowali w Japonii. Shiro Kamo jest prezesem stowarzyszenia Takefu Knife Village i odpowiada m.in. za podtrzymywanie i promowania tradycyjnych technik kowalstwa.

Shiro Kamo najczęściej wykonuje swoje noże z rdzewnych stali Aogami oraz Shirogami 

Jak również ze stali nierdzewnych jak VG-10 czy proszkowa SG2. Noże wykonane są z dużą precyzją, a ręcznie wykuwane klingi poprawiają w dużym stopniu właściwości stali jak m.in. wytrzymałość, odporność na ścieranie czy wykruszenia.

Noże mistrza Shiro Kamo, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel