Sentan Aogami#2/Iron Chiński nóż do siekania 17 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Chiński nóż do siekania zwany tasakiem chińskim, jest wszechobecny w Azji jako nóż szefa kuchni, doskonale sprawdza się do krojenia warzyw, owoców oraz mięsa bez kości. Nóż posiada szeroką klingę, można nim bezproblemowo przenosić pokrojone produkty.
O marce:
Sentan to linia noży projektowana przez japońską firmę Hatsukokoro, specjalizującą się w tworzeniu serii noży o wysokiej funkcjonalności i bardzo dobrym stosunku jakości do ceny. W kolekcji Sentan dominują noże w stylu chińskim (cleavery), wykonane z popularnych japońskich stali rdzewnych takich jak Shirogami #2 (White #2) czy Aogami#2 (Blue Steel), które zapewniają świetną ostrość i łatwość ostrzenia.
Choć marka jest częścią portfolio Hatsukokoro i korzysta z japońskich materiałów oraz japońskiego projektu, produkcja odbywa się w Chinach, u starannie dobranych wytwórców współpracujących z Hatsukokoro. Dzięki temu Sentan oferuje noże o japońskim charakterze i właściwościach stali, ale w bardziej przystępnej cenie niż w pełni japońskie wyroby rzemieślnicze.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń ze stali rdzewnej Aogami#2 okuty żelazem
- Rękojeść: owalna, drewno naturalne
- Twardość: 61-62 HRC
- Długość całkowita: 27,9 cm
- Długość rękojeści: 10,6 cm
- Długość ostrza: 17,0 cm
- Szerokość klingi: 7,7 cm
- Grubość klingi na pięcie: 4,7 mm
- Grubość klingi na środku: 4,7 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 4,2 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 314 g
Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogamiwzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.
Skład stali:
- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%




















