Seki Kanetsune VG-10 Subaru Nóż outdoorowy 18 cm
Doskonale wykonany nóż obozowy od firmy Kanetsune, będzie świetnym wyborem dla każdego miłośnika biwakowania.
Ostrze wykonane w technologii san-mai, z rdzeniem z nierdzewnej stali VG-10 i okładzinami damasceńskimi, nie tylko zachwyci oko, ale pozwoli na przygotowanie ogniska, schronienia i posiłku w nie-miejskiej dżungli. Okładki rękojeści są wykonane z mahoniu. Nóż jest złożony w budowie pełnotrzpieniowej, "full-tang". Skórzana pochwa dołączona do noża pozwoli na komfortowe przenoszenie go na pasie.
Dane techniczne:
- Ostrze: warstwowa stal nierdzewna rdzeń VG-10
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 30,5 cm
- Długość ostrza: 18,0 cm
- Szerokość klingi: 3,4 cm
- Grubość klingi: 4,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 355 g
O sprzęt trzeba dbać, zwłaszcza kiedy inwestujemy w sprzęt wysokiej jakości. Nie każdy jednak pamięta, że najlepszą konserwacją jest profilaktyka. Należy unikać wilgotnych miejsc, takich jak trawnik, mech czy pobliże zbiorników wodnych. Poza oczywistym ryzykiem skaleczeń nie jest wskazane dotykać gołą skórą ostrza, na niej oprócz wilgoci znajduje się też sól, która przyspieszy proces utleniania. Bardzo ważne jest też mycie i wytarcie noża do sucha. Należy to robić po, każdym użyciu, zwłaszcza przy żywności. Nie tylko w owocach i warzywach, ale również w mięsie jest duża ilość wody, przed którą należy chronić klingę. Na noc warto schować nóż do suchego miejsca. Jeśli zaś chodzi o profilaktykę, za sprawą kurouchi jedynymi miejscami narażonymi na patynę i rdzę są szlif, i najcenniejsza dla nas, krawędź tnąca. Te miejsca warto smarować olejkiem. W przypadku pochwy skórzanej, z czasem będziemy mogli robić to coraz rzadziej. Po wielokrotnym wkładaniu i wyciąganiu zabezpieczonego noża, pochwa będzie porządnie naoliwiona i samo jej używanie, będzie nóż smarować.
Stal nierdzewna VG-10 opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.
Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.
Skład stali:
- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.