Seki Kanetsune Minamo-kaze Nóż Szefa kuchni 21 cm
Wszechstronny nóż, którego główny zastosowanie jest krojenia mięsa, również doskonale sprawdzi się jako uniwersalne narzędzie, którym swobodnie posiekamy zioła lub pokroimy warzywa w kostkę czy w plastry. Ostrze doskonale wyprofilowane pozwala błyskawicznie i schludnie pokroić większe produkty, nie uszkadzając przy tym delikatnych składników.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń stal nierdzewna ZA-18 okuty 62 warstwami stali
- Rękojeść: czerwone drewno pakka
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita: 35,0 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi: 1,6 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 138 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal ZA18 została stworzona w wyniku kooperacji Osaka Clad Co. Ltd z Aichi Steel Corp. Na polu zawartości pierwiastków przewyższa VG10 zawartością węgla (VG 10 - 1,05 %, ZA 18 – 1,20 %), chromu (VG10 – 15,5%, ZA 18 – 18%), molibdenu (VG 10 – 1,2%, ZA 18 – 1,5%) i kobaltu (VG10 – 1,5%, ZA 18 –1,8%). Pierwiastki te ekstremalnie podwyższają wytrzymałość, twardość i odporność na korozję.
Skład stali:
- Węgiel: 0,95-1,20 %
- Chrom:17,00-18,00 %
- Molibden: 1,00-1,50 %
- Kobalt: 1,80 %
- Wanad: 0,10-0,25 %
- Mangan: 0,00-1,00 %
- Krzem: 0,00-1,00 %
- Fosfor: 0,04 %
- Siarka: 0,03 %
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji