Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm

Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm

Kod
KS-9309
Producent
Rozmiar

1 299,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Seki Kanetsugu Zuiun SG2 Nóż Sujihiki 24 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Bardzo podobny do Yanagiby, często nazywany jej zachodnim odpowiednikiem. Z tą różnica, że ma dwustronny szlif. Długie i wąskie ostrze, zaprojektowane jest do obróbki mięsa i ryb. Jest bardzo precyzyjnym nożem, a jego długość sprawia, że cięcie wykonamy jednym płynnym ruchem. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.

Dane techniczne

  • Ostrze: rdzeń ze stali proszkowej nierdzewnej SG2 okuty stalą nierdzewną
  • Rękojeść: sześciokątna, drewno pakka
  • Twardość: 62-63 HRC
  • Długość całkowita: 38,8 cm
  • Długość rękojeści: 13,6 cm
  • Długość ostrza: 24,0 cm
  • Szerokość klingi: 3,8 cm
  • Grubość na pięcie: 2,1 mm
  • Grubość na środku: 2,0 mm
  • Grubość 1 cm od czubka: 1,0 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 151 g

Made in Japan

Do pobrania
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
HiendkitchenWięcej
Adres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gspr@hiendkitchen.com
Symbol
KS-9309
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Producent
Kanetsugu
Typ stali
Stal nierdzewna
Długość ostrza
20 - 24 cm
Rodzaj stali
SG-2/R-2
Kształt ostrza
Petty/Uniwersalny

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

R-2 to stal proszkowa szybkotnąca R2 nazywana czasem  "SG2 (Super Gold #2)". Jedyna różnica pomiędzy tymi stalami to źródło ich dystrybucji. Stal R2 jest robiona przez jedna z największych i najbardziej znanych firm, czyli „Kobelco steel company”, która zajmuje się też dystrybucją tej stali pod właśnie tą nazwą. 

R-2 jest stalą używana w Echizen (dawniej Takefu), kultowym miejscu, w którym wytwarza się ostrza od XIII wieku. Noża wykonane z tej stali zajęły pierwsze miejsce w raporcie testów konsumenckich firmy Smartson ze Szwecji deklasując wszystkie noże topowych europejskich firm.

Stal ta jest bardzo twarda (twardsza niż większość innych stali proszkowych) i ma ekstremalnie długie trzymanie ostrości. Nie wymaga dużego zachodu przy konserwacji i nie rdzewieje łatwo, co jest wyjątkiem wśród stali, z tak doskonałym trzymaniem ostrości. Ostrość utrzymuje podobnie jak kultowa stal ZDP-189, ale ostrzy się od niej znacznie łatwiej. Można wyprowadzać krawędź tnąca na niskie kąty i dobrze pracuje się tą stalą na cienkich wypolerowanych krawędziach tnących.

Skład stali:

- Węgiel: 1.25 – 1.45%,
- Wanad: 1.80 – 2.20%,
- Chrom: 14.00 – 16.00%,
- Molibden: 2.30 – 3.30%,
- Mangan: 0.40%,
- Fosfor: 0.03%,
- Siarka: 0.03%,
- Krzem: 0.5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel