Seki Cut Classic Hunter AUS-8 Cocobolo Outdoor 12 cm
Estetycznie wykończony nóż terenowy spod szyldu marki Hattori to przykład piękna tkwiącego w prostocie. Polerowane ostrze jest wykonane z jednego kawałka nierdzewnej stali AUS-8, dzięki czemu niestraszne są mu outdoorowe warunki i w razie stępienia łatwo przywrócić mu ostrość pozwalającą na komfortową pracę.
Jelec został zrobiony z mosiądzu, a głowica ze stopu aluminium. W głowicy znajduje się otwór na linkę zabezpieczającą, lub ozdobny splot paracordu. Sama rękojeść to drewno cocobolo, cenione ze względu na swoje usłojenie, oraz wysoką twardość.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń nierdzewna stal AUS-8
- Rękojeść: drewno cocobolo
- Twardość: 58-59 HRC
- Długość całkowita: 26,0 cm
- Długość ostrza: 12,0 cm
- Szerokość klingi: 2,8 cm
- Grubość klingi: 4,7 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 191 g
O sprzęt trzeba dbać, zwłaszcza kiedy inwestujemy w sprzęt wysokiej jakości. Nie każdy jednak pamięta, że najlepszą konserwacją jest profilaktyka. Należy unikać wilgotnych miejsc, takich jak trawnik, mech czy pobliże zbiorników wodnych. Poza oczywistym ryzykiem skaleczeń nie jest wskazane dotykać gołą skórą ostrza, na niej oprócz wilgoci znajduje się też sól, która przyspieszy proces utleniania. Bardzo ważne jest też mycie i wytarcie noża do sucha. Należy to robić po, każdym użyciu, zwłaszcza przy żywności. Nie tylko w owocach i warzywach, ale również w mięsie jest duża ilość wody, przed którą należy chronić klingę. Na noc warto schować nóż do suchego miejsca. Jeśli zaś chodzi o profilaktykę, za sprawą kurouchi jedynymi miejscami narażonymi na patynę i rdzę są szlif, i najcenniejsza dla nas, krawędź tnąca. Te miejsca warto smarować olejkiem. W przypadku pochwy skórzanej, z czasem będziemy mogli robić to coraz rzadziej. Po wielokrotnym wkładaniu i wyciąganiu zabezpieczonego noża, pochwa będzie porządnie naoliwiona i samo jej używanie, będzie nóż smarować.
Stal AUS-8 to przykład bardzo dobrej jakości stali nierdzewnej. Wysoka zawartość chromu I stosunkowo niska zawartość węgla sprawiają, że twardość noży najczęściej znajduje się w przedziale 58-60 HRC, taka twardość zyskuje bardzo dużo na odporności na wykruszenia. Bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni, nie będą jej straszne nawet najgroźniejsze reaktory takie jak cytrusy, cebula, które stal węglową zmieniłyby w kilka sekund. Wykorzystywana była również przez mistrza Ischiro Hattoriego, jednego z najbardziej uznanych kowali.
Skład stali:
- Węgiel: 0.7 - 0.75 %
- Chrom: 13-14.5 %
- Molibden: 0.1-0.3 %
- Wanad: 0.10-0.26 %
- Nikiel: 0.49 %
- Mangan: 0.5 %
- Krzem: 1 %
- Fosfor: 0.04 %
- Siarka: 0.03 %
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.