Zestaw Satake Noushu Nóż Szefa + Santoku + uniwersalny
Opis produktu:
Przedstawiamy zestaw noży kuchennych, zapakowany w eleganckie pudełko to doskonały pomysł na prezent. Nóż Szefa kuchni doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Wysokiej jakości nóż szefa kuchni to niezbędnik każdego kucharza. Nóż uniwersalny doskonale sprawdza się do krojenia produktów o małej i średniej wielkości, również świetnie się podczas krojenia pomidorów czy dzielenia kanapek oraz nóż Santoku przeznaczony do krojenia warzyw i owoców, a jego szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów.
Całość zapakowana jest w drewniane pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie, doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej, klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Grawerowany zestaw to świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Taki prezent to doskonała personalizacja produktów, gdzie grawer będzie przypominał obdarowanej osobie o najbliższej osobie czy ciekawym wspomnieniu z życia.
Dane techniczne Nóż Szefa kuchni 20 cm
- Ostrze: stal molibdenowo-wanadowa
- Rękojeść: bakelit wypełniony mączką drzewną
- Twardość: 56-58 HRC
- Długość całkowita: 33,3 cm
- Długość ostrza: 20,0 cm
- Szerokość klingi: 4,4 cm
- Grubość klingi: 1,9 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 187 g
Dane techniczne Nóż Santoku 17 cm
- Ostrze: stal molibdenowo-wanadowa
- Rękojeść: bakelit wypełniony mączką drzewną
- Twardość: 56-58 HRC
- Długość całkowita: 30,3 cm
- Długość ostrza: 17 cm
- Szerokość klingi: 4,7 cm
- Grubość klingi: 1,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 188 g
Dane techniczne Nóż uniwersalny 13,5 cm
- Ostrze: stal molibdenowo-wanadowa
- Rękojeść: bakelit wypełniony mączką drzewną
- Twardość: 56-58 HRC
- Długość całkowita: 25,5 cm
- Długość ostrza: 13,5 cm
- Szerokość klingi: 2,9 cm
- Grubość klingi: 1,8 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 94 g
Konserwacja noży kuchennych
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.