Satake Megumi Zestaw 6
Noże kuchenne z serii Satake Megumi to doskonałe wprowadzenie do noży japońskich. Świetne klingi wykonane ze stali nierdzewnej 420J2 o twardości 53-56 HRC, którą cechuje świetna odporność na korozję oraz łatwość ostrzenia. Rękojeść zabezpieczono pierścieniem z tworzywa, który zapobiega wysunięciu się klingi. Niska waga noża sprawia, że nawet podczas długiej pracy nasza dłoń się nie męczy. Jest to doskonały wybór dla osób ceniących w kuchni proste rozwiązania ze świetnymi właściwościami noży.
Całość zapakowana jest w drewniane pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie, doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej, klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
W skład zestawu wchodzi:
Satake Megumi 420J2 Nóż do pieczywa 20 cm
Satake Megumi 420J2 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Satake Megumi 420J2 Nóż Santoku 17 cm
Satake Megumi 420J2 Nóż Nakiri 16 cm
Satake Megumi 420J2 Nóż uniwersalny 12 cm
Satake Megumi 420J2 Nóż Ajikiri 9 cm
Konserwacja noży kuchennych
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal 420 jest bardzo popularną nierdzewną stalą która charakteryzuje się dużą odpornością na rdzę i nie odbarwia się nawet w skrajnie niesprzyjających warunkach. Jest również stalą o podwyższonej udarności, dzięki czemu posiada dużą odporność na wykruszenia i pęknięcia głowni. Jej odmiana 420J2 charakteryzuje się obniżoną do 0,15% zawartością węgla i jest stalą stosowaną bardzo często do noży kuchennych i laminatów na takich nożach. Stal bardzo łatwa i bezproblemowa do ostrzenia nawet bez specjalistycznych ostrzałek.
Skład stali 420J2:
- Węgiel: 0,13-0,36%
- Chrom: 12-15%
- Nikiel: 1%
- Mangan: 1%
- Krzem: 1%
- Fosfor: 0,04%
- Siarka: 0,03%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.