Noże kuchenne dostępne od ręki
 
  • Home
  • Marki noży
    • Bisbell
    • Bunmei
    • Global
    • Fujiwara
    • Hatono
    • Hattori
    • Hideo Kitaoka
    • Hinoura
    • Ittetsu
    • Kajiwara
    • Kanetsugu
    • Katsushige Anryu
    • Katsuto Tanaka
    • Kobayashi
    • Kunio Ishikawa
    • Kunio Masutani
    • Makoto Kurosaki
    • Masakage
    • Masahiro
    • Masanobu Okada
    • Mcusta
    • Miyabi
    • Nagomi
    • Naoki Mazaki
    • Nishida
    • Ryusen Hamono
    • Satake Cutlery Mfg
    • Shigeki Tanaka
    • Shiro Kamo
    • Sukenari
    • Tadafusa
    • Takeshi Saji
    • Tamahagane
    • Tojiro
    • Tsunehisa
    • Yoshimi Kato
    • Yoshimune
    • Yu Kurosaki
    • Zakuri
    • Kai
  • Noże kuchenne
    • Noże wg. zastosowań
    • Noże ręcznie kute
    • Noże ze stali damasceńskiej
    • Noże specjalne
  • EDC
    • Higonokami
    • Foldery
    • Noże outdoorowe
    • Kiridashi
  • Zestawy
  • Ostrzenie
    • Kamienie do ostrzenia
    • Musaki do noży
    • Ostrzałki rolowane
    • Akcesoria do ostrzenia
  • Akcesoria
    • Bloki na noże
    • Torby na noże
    • Listwy magnetyczne
    • Ochraniacze na ostrza
    • Rękojeści do noży
    • Akcesoria do ryb
    • Akcesoria kuchenne
  • Nowości
  • Prezenty
Twój koszyk jest pusty
  • Zaloguj
  • Załóż konto
  1. Start
  2. Noże kuchenne
  3. Noże wg. zastosowań
  4. Satake FAX40 Nóż Sze..
  • Satake FAX40 Nóż Szefa kuchni 21 cm

Satake FAX40 Nóż Szefa kuchni 21 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 806-626W
  • Producent: Satake
  • Kod producenta: 4956617806626
  • Dostępność: Produkt na wyczerpaniu Produkt na wyczerpaniu
  • szt.
  • 1 589,00 zł / szt.
  • Zapłać w systemie PayPal

Zamówienia złożone do godziny 14.00 wysyłamy tego samego dnia.

  • Dostawa nawet w 24h
  • Gwarancja Przez 2 lata
  • Zwrot Do 14 dni

Satake FAX40 Nóż Szefa kuchni 21 cm

Opis produktu:

Nóż japoński Satake z serii FAX40, ostrze o długości 21 cm doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Wysokiej jakości nóż szefa kuchni to niezbędnik każdego kucharza.

Całość zapakowana jest w pudełko typu blister, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzewna stal proszkowa FAX40
- Rękojeść: pakawood
- Twardość: 66 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 33,3 cm
- Długość ostrza: 17,5 cm
- Szerokość klingi: 4,7 cm
- Grubość klingi: 2,2 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 208 g

Konserwacja noży kuchennych

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal FAX40

Rdzewna stal proszkowa FAX40, której receptura została opracowana przez Nachi-Fujikoshi Corp. FAX40 jest zaliczana jako jedna z najlepszych stali proszkowych dostępnych na rynku,to wytrzymała stal o bardzo dużej odporności na ścieranie i tym samym długo utrzymująca ostrość. Hartowanie zwykle jest unormowane na poziomie 65-68 HRC, tak by utrzymać optymalną wytrzymałość krawędzi tnącej by nie była podatna na wykruszenia które mogłyby występować przy wyższym hartowaniu. Ze względu na niską zawartość chromu 4-4,2 % stal jest zaliczana do grupy stali rdzewnych. Bardzo często, aby jeszcze poprawić jej parametry stosuje się ja jako rdzeń w nożach z laminowanymi płazami.

Skład:

- węgiel: 1,30-1,31 %

- chrom: 4,00 - 4,20 %

- molibden: 3,00 - 5,00 %

- wolfram: 4,00 - 4,20 %

- wanad: 3,00 - 3,30%

- kobalt: 8,50- 10,00 %

- nikiel: 00,00 - 0,24 %

- mangan: 0,20 -0. 30%

- krzem: 0,10 - 0,20%

- fosfor: 0,024%

- siarka: 0,005%

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

  • Opis
  • Konserwacja i ostrzenie
  • Specyfikacja stali
  • Warunki gwarancyjne
  • Akcesoria
  • Polecamy produkty
Informacje
O firmie Kontakt Serwis ostrzenie noży kuchennych Sklep stacjonarny Zamów przez telefon Katalog PDF do pobrania
Zakupy
Regulamin Polityka prywatności Koszty i sposoby dostawy Sposoby płatności Gwarancje, rękojmia, odstąpienie od umowy
O Nożach
Noże kuchenne - co wybrać Japońskie rodzaje stali Typy noży japońskich Rodzaje japońskich noży kuchennych Nóż szefa kuchni jaki wybrać? Noże kuchenne Ranking - najlepsze noże japońskie
Kontakt
Dołącz do naszego klubu.

Dołącz do naszego klubu i otrzymuj informacje o dostawach oraz promocjach.

Dołącz
sklep internetowysklepy internetowe