Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Satake FAX40 Nóż Santoku 17,5 cm

Satake FAX40 Nóż Santoku 17,5 cm

Kod
806-633W
Rozmiar

1 579,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Satake FAX40 Nóż Santoku 17,5 cm

Opis produktu:

Nóż japoński Satake z serii FAX40, doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki wysokiemu umieszczeniu rękojeści nie uderzamy o deskę podczas pracy. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz czy kapusta.

Całość zapakowana jest w pudełko typu blister, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzewna stal proszkowa FAX40
- Rękojeść: pakawood
- Twardość: 66 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 30,3 cm
- Długość ostrza: 17,5 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi: 1,9 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 188 g

Do pobrania
Symbol
806-633W
Kod producenta
4956617806633
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Producent
Satake Cutlery Mfg
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Kształt ostrza
Santoku/Wielofunkcyjny
Długość ostrza
20 - 24 cm
Rodzaj stali
FAX38
Stal
FAX 38Więcej

FAX 38 to kolejna stal wyprodukowana przez firmę Nachi-Fujikoshi Corp. Podobnie jak jej siostra, FAX 40, jest to zaawansowana, szybkotnąca stal proszkowa, stworzona specjalnie do produkcji narzędzi o specjalnym przeznaczeniu, takich jak wiertła, głownie wiertnic, rozwiertniki do różnych materiałów, włączając w to metale, oraz matryce do odlewów precyzyjnych. Dzięki znacznemu udziałowi wolframu, molibdenu, wanadu i chromu w tej stali, uzyskano mikrostrukturę o małych ziarnach z obfitą ilością drobno rozproszonych węglików. Zastosowanie kobaltu umożliwiło znaczne nasycenie nimi stali. Ze względu na swój skład chemiczny i specjalizowane zastosowanie, ta stal wyróżnia się doskonałą odpornością na zużycie. Posiada imponującą wytrzymałość, nawet pomimo uzyskania dużej twardości, która w odpowiednich warunkach obróbki może wynosić od 65 do 68 HRC. Pomimo jej znakomitych właściwości wytrzymałościowych, stal ta jest łatwa do naostrzenia i powinna zachować ostrość przez długi czas po właściwym naostrzeniu. Chociaż noże wykonane z stali FAX 38 nie są odporne na korozję, są znacznie bardziej odporne niż tradycyjne stale węglowe.

Stal FAX 38 z pewnością zadowoli każdego użytkownika, który poszukuje znaczącej wytrzymałości na zużycie, twardości i długotrwałej ostrości ostrza w swoich nożach.

Skład stali:

  • Węgiel (C): 1,3%
  • Kobalt (Co): 8,0%
  • Wolfram (W): 6,0%
  • Molibden (Mo): 5,0%
  • Chrom (Cr): 4,0%
  • Wanad (V): 3,0%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Konserwacja
Stal węglowaWięcej

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel