Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm
Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm

Satake Daichi Damascus Nóż Santoku 18 cm

Kod
805-513 BLISTER
Rozmiar

499,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie!

Seria Satake Cutlery Daichi to 69 warstw kutej stali o twardości 60 HRC +/- 1 z rdzeniem ze stali MVS10Cob dopełnionej elegancką nitowaną rękojeścią z czarnego drewna pakka,  który jest bardzo odpornym materiałem.

Dane techniczne:

  • Ostrze: rdzeń ze stali nierdzewnej MVS10Cob okuty 69 warstwami stali nierdzewnej
  • Rękojeść: nitowana, z drewna pakka
  • Twardość: 60 HRC ± 1
  • Długość całkowita: 31,5 cm
  • Długość rękojeści: 12,5 cm
  • Długość ostrza: 18,0 cm
  • Szerokość klingi: 4,4 cm
  • Grubość klingi na pięcie: 2,0 mm
  • Grubość klingi na środku: 2,0 mm
  • Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,3 mm
  • Sposób ostrzenia: symetryczny
  • Waga: ok. 180 g

Made in Japan

 

Do pobrania
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
Hiendkitchen Adam WolnyWięcej
ProducentSatake Cutlery Mfg. Co., Ltd.Adres: 6-21 Higashifukunocho, Seki-shiKod pocztowy: 501-3242Miasto: Gifu-kenKraj: PolskaAdres email: office@satake-cutlery.com
Podmiot odpowiedzialnyHiendkitchen Adam WolnyAdres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gpsr@hiendkitchen.com
Symbol
805-513 BLISTER
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Producent
Satake Cutlery Mfg
Typ stali
Stal nierdzewna
Kształt ostrza
Santoku/Wielofunkcyjny
Długość ostrza
16 - 19 cm
Rodzaj stali
MVS10Cob

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal nierdzewna MVS10Cob, swoim składem niemal identyczna ze znaną z huty Takefu wysokiej klasy stalą VG-10. Za jej skład i produkcję odpowiada firma Nachi Fujikoshi, która zajmuje się wytwarzaniem między innymi wysokiej jakości narzędzi.

Charakteryzuje się dobrym trzymaniem ostrości, odpornością na rdzę i jest najczęściej hartowana do 61 HRC z nielicznymi wyjątkami na poziomie 62 HRC. Można na niej osiągnąć świetne właściwości krawędzi tnącej, nawet na wysokich gradacjach kamieni ostrzących, nie traci agresji po polerowaniu. Te właściwości sprawiają że jest popularnym wyborem przy produkcji noży kuchennych, ale znalazła również zastosowanie w składanych nożach do użytku poza kuchennego (EDC).

Skład stali:

Węgiel: 1.00 %
Chrom: 14.72 %
Molibden: 0.96 %
Wanad: 0.21 %
Kobalt: 1.34 %
Nikiel: 0.26 %
Mangan: 0.38 %

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel