Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm

Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm

Kod
803-045
Rozmiar

459,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Satake Cutlery Mfg Shirogami#2 Pro Nóż Deba 12 cm

Nóż Deba, jest ciężkim nożem kuchennym o charakterystycznym profilu. Tradycyjnie służy do filetowania i krojenia ryb, ale jego wszechstronność sprawia, że doskonale nadaje się również do innych zadań. Solidna, gruba ostrza dają Debie niezrównane zdolności przecinania przez ości oraz skórę. Jest to niezbędny nóż każdego fana ryb.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzewna stal Shirogami#2
- Rękojeść:
drewno magnolii, pierścień wykonany z tworzywa
- Twardość:
61-62 HRC
- Długość całkowita:
26,0 cm
- Długość ostrza:
12,0 cm
- Szerokość klingi:
4,8 cm
- Grubość klingi:
5,4 mm
- Sposób ostrzenia:
szlif jednostronny praworęczny
- Waga:
ok. 194 g

Do pobrania
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
Hiendkitchen Adam WolnyWięcej
ProducentSatake Cutlery Mfg. Co., Ltd.Adres: 6-21 Higashifukunocho, Seki-shiKod pocztowy: 501-3242Miasto: Gifu-kenKraj: PolskaAdres email: office@satake-cutlery.com
Podmiot odpowiedzialnyHiendkitchen Adam WolnyAdres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gpsr@hiendkitchen.com
Symbol
803-045
Kod producenta
4956617803045
Rodzaj szlifu
Jednostronny Praworęczny
Typ ostrza
Deba/Filetowanie
Sposób ostrzenia
Jednostronny praworęczny
Marka
Satake Cutlery Mfg
Producent
Satake Cutlery Mfg
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Długość ostrza
11 - 15 cm
Rodzaj stali
Shirogami (#1,#2,#3)
Kształt ostrza
Deba/Filetowanie

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.

Skład stali Shirogami:

- Węgiel: 1,05-1,15%

- Mangan: 0,20-0,30%

- Fosfor: 0,025%

- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel